Druk op Algerijnse president neemt toe: ook coalitiepartner RND wil dat Bouteflika meteen opstapt

In Algerije neemt de druk op president Bouteflika om onmiddellijk af te treden alsmaar toe. Na het leger vraagt nu ook een belangrijke coalitiepartner van de partij van Bouteflika om zijn ontslag.

De Algerijnse partij Rassemblement National Démocratique (RND) wil dat president Abdelaziz Bouteflika onmiddellijk opstapt. Volgens partijkopstuk Ahmed Ouyahia - tot voor kort premier - is het ontslag van Bouteflika nodig om de overgangsperiode vlotter te laten verlopen.

Bouteflika is al 20 jaar aan de macht. Toen hij zich eerder dit jaar kandidaat stelde voor een vijfde opeenvolgende termijn, brak er groot protest uit onder de bevolking, dat nu al wekenlang aanhoudt. Bouteflika trok uiteindelijk zijn kandidatuur weer in, maar hij stelde de presidentsverkiezingen van 18 april meteen ook voor onbepaalde tijd uit. Eerst moet een "nationale conferentie" aan een nieuwe grondwet werken en sociale en economische hervormingen uitwerken. Pas daarna zouden er nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

President Bouteflika (r) en legerchef Salah (l) tijdens een ontmoeting eerder deze maand.
AFP or licensors

Tegenstanders van de president namen daar geen genoegen mee. Bouteflika is dan wel geen kandidaat meer, hij blijft in afwachting van nieuwe verkiezingen wel aan de macht en niemand weet hoelang nog. Het protest op straat blijft daarom duren. De betogers willen dat hij onmiddellijk opstapt.

Achter die oproep schaart nu ook coalitiepartner RND zich. In een verklaring bedankt Ouyahia Bouteflika diplomatisch "voor alles wat hij voor het land gedaan heeft". Maar hij vraagt wel zijn ontslag op basis van artikel 102 van de Algerijnse grondwet. Dat artikel regelt de vervanging van de president als die, bijvoorbeeld door ziekte, niet meer in staat is om te regeren. De 82-jarige Bouteflika kreeg in 2013 een beroerte waar hij nooit helemaal van hersteld is. Hij kan nog amper lopen en spreken en is de voorbije 5 jaar nauwelijks nog in het openbaar verschenen.

Gisteren riep ook de top van het leger Bouteflika op om onmiddellijk af te treden. Ook legerchef Ahmed Gaïd Salah verwees daarbij naar artikel 102 van de grondwet.

Al wekenlang komen Algerijnen de straat op om het ontslag van de president te eisen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen