Videospeler inladen...

Een flamboyante inkijk in een van de mooiste huizen van Brussel

"Flamboyant", de nieuwe tentoonstelling in Villa Empain in Brussel, toont werken van onder anderen Magritte en Kandinsky in een huiselijke sfeer. Speciaal voor deze expo werd het museum aangekleed zoals in de jaren 30, met aangepast meubilair.

Toparchitect Michel Polak bouwde Villa Empain begin jaren 30 voor de jonge baron Louis-Jean Empain, in art-decostijl. De nieuwe expo "Flamboyant" neemt de bezoeker mee naar de beginjaren van de villa. 

"Het idee is binnen te wandelen in het interieur van een verzamelaar die een werk van Léon Spilliaert in zijn eetkamer zou kunnen hebben hangen, of een schilderij van Henri Matisse in de vertrekken van zijn vrouw", toont curator Louma Salamé. "We willen de sfeer van de tijd tussen de twee wereldoorlogen weergeven."

Niet alleen de schilderijen van Matisse en Spilliaert, ook de kunstwerken van onder anderen René MagritteJoan Miró, Henry van de Velde en Kees van Dongen worden zo op een intiemere manier gepresenteerd dan gebruikelijk in een museum. Elke kamer is tot in detail ingericht met meubelen uit de jaren 20 en 30, zelfs het behang is zorgvuldig gekozen. 

LOLA PERTSOWSKY

In de “Poederkamer” (zie foto hierboven) en de “Dressing” toont het museum de vrouwelijke emancipatie. “De periode tussen de twee oorlogen is echt de periode van de bevrijding van de vrouw”, vertelt Louma Salamé. “De vrouw bevrijdt haar lichaam, dat wil zeggen dat ze haar korset uitdoet, haar lange rok inkort en haar haren kort knipt. De vrouw gaat jazz dansen, of de charleston. De klassieke wals is ver weg.”

In het “Boudoir” (zie foto hieronder) worden naast schilderijen van Gustave De Smet en Anto Carte ook voorwerpen van een vrouw uit die tijd getoond, zoals handschoenen en juwelen.

LOLA PERTSOWSKY

Elk vertrek in het museum krijgt zo een eigen functie. Via de eetkamer kijken we binnen in de "Kinderkamer". Er is een "Rookkamer", de "Kamer van meneer", en een "Slaapkamer" (zie foto hieronder) waar u ongegeneerd mag binnengluren. Het werk boven het bed is van de Belgische kunstenares Marthe Donas. In dezelfde ruimte hangt ook werk van Wassily Kandinsky

LOLA PERTSOWSKY

Bekijk hieronder het verslag over deze expo uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De expo "Flamboyant" loopt nog tot 24 augustus in Villa Empain, Brussel.

Meest gelezen