Videospeler inladen...

Eerste gevallen van cholera in Mozambique na doortocht van cycloon Idai

In Mozambique zijn de eerste gevallen van cholera bevestigd na de doortocht van de cycloon Idai. Het gaat om vijf mensen in de zwaar getroffen stad Beira. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een epidemie, die de humanitaire catastrofe nog zal verergeren.

Na de doortocht van de cycloon Idai over de Zuid-Afrikaanse landen Mozambique, Zimbabwe en Malawi twee weken geleden, zijn in totaal al meer dan 700 mensen omgekomen. Honderdduizenden anderen zijn nog steeds in nood door gigantische overstromingen.

Die dodentol kan nog oplopen. Na het natuurgeweld dreigen nu ziektes nog meer slachtoffers te maken. In Mozambique zijn de eerste gevallen van cholera bevestigd. De ziekte, die acute diarree veroorzaakt, kan binnen enkele uren dodelijk zijn.

Mensen kunnen cholera krijgen door besmet water te drinken. Dit gebeurt volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Mozambique. Door de ravage die de cycloon heeft aangericht is er niet voldoende zuiver water en zijn er slechte sanitaire voorzieningen. AZG heeft de laatste dagen al honderden mensen met symptomen van cholera geteld.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 900.000 choleravaccins gestuurd naar Mozambique, die zouden volgende week moeten aankomen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen