Archiefbeeld ter illustratie.

1.700 truckers op betoging tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie

In Brussel hebben 1.700 vrachtwagen­chauffeurs betoogd tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie, ook wel "sociale dumping" genoemd. De betoging ging uit van de Europese transportbond ETF, die striktere regels vraagt.

Veel transportbedrijven gebruiken hier Oost-Europese chauffeurs, die betaald worden volgens de veel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden uit hun land van herkomst. Maar dat mag niet van Europa.

Toch worden die regels niet voldoende afgedwongen, zegt Frank Moreels, de voorzitter van transportbond BTB. "Soms is er een grijze zone. Maar er zijn zo veel duidelijke en schrijnende gevallen waar men echt de wet overtreedt en waartegen men gemakkelijk kan optreden, maar het gebeurt niet." Moreels vraagt dat Europa daarnaast ook duidelijke, striktere regels invoert.

De manifestatie startte om 12 uur aan het Noordstation in Brussel en eindigde aan het Schumanplein. De politie telde zo'n 1.700 deelnemers. Nog tot 18 uur kan er wat verkeershinder zijn op de Kleine Ring en in de Europese wijk.

Videospeler inladen...

Meest gelezen