Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Europees Parlement keurt definitief verbod op plastic borden, bestek en rietjes goed

Vanaf 2021 is het definitief verboden om nog producten als plastic borden, bestek of rietjes te produceren. Dat heeft het Europees parlement nu officieel bevestigd. In oktober werd dat wetsvoorstel goedgekeurd. Nu zijn ook de onderhandelingen definitief achter de rug.

Er wordt elk jaar zo'n 25 miljoen ton plastic afval geproduceerd binnen de EU, waarvan slechts een kwart gerecycleerd wordt. Om werk te maken van die berg afval heeft het parlement in Straatsburg nu definitief verboden om bepaalde plastic voorwerpen te produceren. Tegen 2021 moeten alle plastic rietjes, bestek en borden, wattenstaafjes, etc. uit de rekken verdwenen zijn.

Dit is niet de enige maatregel die werk moet maken van het ruime overschot aan plastic. Tegen 2025 moeten lidstaten de nodige maatregelen treffen zodat 90 procent van de plastic flessen voor eenmalig gebruik apart worden ingezameld. Ook het voorstel dat bepaalt dat dopjes moeten vastzitten aan plastic flesjes werd in oktober goedgekeurd. Producenten van frisdranken en bruiswater krijgen twee jaar langer de tijd om de overstap te maken.

Meest gelezen