Videospeler inladen...

Gezinsdrama Varsenare: Vrouw die drie kinderen doodde, wordt geïnterneerd

De vrouw uit Varsenare die vorige zomer haar drie jonge kinderen gedood heeft, wordt geïnterneerd. Dat heeft de raadkamer in Brugge beslist.  

De vrouw reed in de nacht van 28 op 29 augustus vorig jaar opzettelijk tegen een brugpijler op de E40 in Oostkamp. Ze overleefde de klap, maar verklaarde dat ze haar kinderen iets had aangedaan. In haar woning in Varsenare, een deelgemeente van Jabbeke, troffen de speurders later de lichamen van de drie slachtoffers aan. Het ging om een 4-jarig meisje, een 2-jarig jongetje en een jongetje van minder dan drie maanden oud.

De verdachte kampte volgens haar familie al twee weken met een postnatale depressie. Volgens de gerechtspsychiater was de vrouw op het moment van de feiten ontoerekeningsvatbaar. In die omstandigheden vorderde het parket van West-Vlaanderen de internering van de vrouw. Ook de verdediging en de burgerlijke partijen sloten zich aan bij dat standpunt. 

De Brugse raadkamer volgde dat standpunt en heeft nu beslist dat de vrouw geïnterneerd moet worden. Er zal dus geen proces komen.

Ze leed op het ogenblik van de feiten aan een geestesstoornis die haar oordeelsvermogen tenietdoet of ernstig aantast

Voorzitter raadkamer

De voorzitter van de raadkamer verwees in zijn beschikking naar de conclusie van de gerechtspsychiaters. "Ze leed op het ogenblik van de feiten aan een geestesstoornis die haar oordeelsvermogen tenietdoet of ernstig aantast", klonk het. Volgens de raadkamer is er ook een duidelijk oorzakelijk verband tussen de ernstige postnatale depressie en de moorden. Ook op dit moment blijft er volgens de raadkamer een risico dat de vrouw anderen fysiek of psychische zou kunnen kwetsen.

Het was een verwachte beslissing, zegt Koenraad Stubbe, de advocaat van de vader van de kinderen. "De familie is tevreden dat de internering uitgesproken is, het is een opluchting. Het zijn heel zware feiten. Ze had hulp nodig en zal die nu krijgen."

En nu?

De raadkamer heeft nu beslist dat de vrouw op het moment van de feiten ontoerekeningsvatbaar was. Dat betekent dat ze niet schuldig en dus ook niet verantwoordelijk is voor de gepleegde feiten. Ze zal geïnterneerd worden – dat is geen straf, maar een beschermingsmaatregel.

De kamer voor bescherming van de maatschappij zal nu beslissen hoe die internering er concreet zal uitzien en welk traject de vrouw zal moeten volgen. Er is een hele waaier aan mogelijkheden.

Ons land telt voorlopig twee streng beveiligde forensische psychiatrische centra (FPC) specifiek voor geïnterneerden die een hoog risico vormen: in Gent en in Antwerpen. In totaal kunnen er in de twee centra bijna 450 geïnterneerden opgevangen worden. In Gent worden alleen mannen opgevangen, in Antwerpen zijn er ook 18 bedden voor vrouwen voorzien. Naast die twee specifieke centra, zijn er ook in drie psychiatrische ziekenhuizen speciale afdelingen voor geïnterneerden die een middelhoog risico uitmaken – in Bierbeek, Rekem en Zelzate.

Maar er kan ook bijvoorbeeld begeleiding in de gevangenis zelf, in een gewoon psychiatrisch ziekenhuis of thuis voorzien worden. De beslissing welk traject deze vrouw zal moeten volgen, wordt later genomen.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Het doel van een internering is altijd om geïnterneerden te laten terugkeren naar de maatschappij. Maar in tegenstelling tot een gevangenisstraf heeft een internering geen einddatum. De rechter moet dus oordelen wanneer iemand voldoende stabiel is en geen gevaar meer vormt voor de maatschappij. In sommige gevallen is dat nooit. Voor die (mannelijke) geïnterneerden bestaat er een zogenoemde longstay-afdeling, in Bierbeek. Op termijn zal er ook in Aalst zo’n afdeling komen. Een reportage over de afdeling in Bierbeek kan u hier bekijken.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen