Inwoners Kessel-Lo tellen verkeer met eenvoudige computer

Honderd gezinnen in Kessel-Lo zijn deze week begonnen met verkeerstellingen in hun wijk. Dat doen ze niet op de traditionele manier, met kabels die over het wegdek zijn gespannen. Wel met een slimme camera en een eenvoudige computer.

Het systeem biedt twee grote voordelen, licht Wouter Florizoone van Transport & Mobility Leuven toe. "De slimme camera, die aan het raam van je woning kleeft, herkent wie of wat er voorbijkomt: een voetganger, een fietser, een auto of een vrachtwagen. Zo heb je meteen een duidelijk beeld van het soort van verkeer dat door je wijk komt. Bovendien zijn de telresultaten vrijwel meteen beschikbaar. De computer, die met de slimme camera verbonden is, stuurt de gegevens via de wifi van de woning door naar een centrale computer die alle meetresultaten snel kan verwerken."

Meten is weten

"Dank zij dit systeem met de naam Telraam kunnen buurtcomités hun buikgevoel met cijfers staven", gaat Florizoone verder. Ze kunnen met cijfers aantonen dat één of andere ingreep voor meer sluipverkeer zorgt. Of dat er wel degelijk opvallend veel vrachtwagens een straat als sluiproute gebruiken. Of dat er wel degelijk veel voetgangers en fietsers hun straat gebruiken en betere infrastructuur verdienen."

Schoolvoorbeeld

We kozen voor Kessel-Lo als proefproject omdat dit een erg drukke deelgemeente van Leuven is. Er zijn talloze buurtcomités actief, die iets willen doen aan de verkeersdrukte. "We plaatsten de units bij 100 gezinnen. Zij kregen een korte opleiding zodat ze vandaag (27 maart n.v.d. r.) kunnen beginnen met het tellen. Over enkele dagen kunnen we de eerste resultaten al voorstellen," aldus nog Florizoone. Telraam is een project van Transport en Mobility Leuven, Mobiel 21 en Waanz.in.

Meest gelezen