Videospeler inladen...

Onze correspondent in Israël: "Geweld weer helemaal opgelaaid, het is een absoluut explosieve situatie"

De spanning tussen Israël en de Palestijnen in Gaza loopt verder op. De Israëlische luchtmacht heeft gisteravond verschillende doelwitten van de radicaal-islamitische beweging Hamas aangevallen in de Gazastrook. Volgens Israël was dat een antwoord op nieuwe raketaanvallen vanuit Gaza op het zuiden van Israël. Daar loeiden gisteravond de alarmsirenes. De Israëlische politie zegt dat één raket onderschept is door het raketafweersysteem. "Na een periode van relatieve kalmte is het geweld weer helemaal opgelaaid", zegt correspondente Ankie Rechess in "De ochtend".

"Anderhalve week geleden kwamen er plots twee langeafstands­raketten uit de Gazastrook op Tel Aviv terecht", vertelt Rechess. "Met grote opschudding als gevolg. Toen heeft Israël als antwoord een honderdtal bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook. Daar zijn gelukkig geen doden of gewonden bij gevallen. Twee dagen geleden was er opnieuw een grote raket die in het centrum van Israël op een huis was terechtgekomen. Het huis werd helemaal verwoest. Toen heeft Israël gezegd: dit kan niet. Het Hamas-leiderschap in Gaza zei dat de eerste twee raketten op Tel Aviv een vergissing waren en ook de raket van twee dagen geleden zou een vergissing zijn. Dat geloofden ze niet in Israël. Israël heeft daarop een aantal gebouwen van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. Ook daar waren gelukkig geen slachtoffers. In de laatste dagen vooral zijn er honderden raketten op het zuiden van Israël terechtgekomen en het hele leven is daar ontwricht. De kinderen konden niet naar school, de schuilkelders werden geopend... Israël zegt dat de maat nu vol is."

Er staan momenteel meer dan honderd tanks aan de grens

Na een periode van relatieve kalmte is het geweld weer helemaal opgelaaid, aldus Rechess. "Je kan spreken over een letterlijk en figuurlijk explosieve situatie. Er staan op dit moment nu meer dan honderd tanks aan de grens." Het is dan ook uitkijken naar volgende vrijdag en komend weekend. "Dan is het een jaar geleden dat Palestijnen in Gaza begonnen zijn met de zogenoemde "Mars van de miljoenen" (oftewel de "Mars van de terugkeer" nvdr). Ze willen massaal de grens vanuit Gaza met Israël oversteken op weg naar Jeruzalem. Daar zijn ze al een jaar lang iedere vrijdag aan het protesteren bij het grenshek. Israël laat dat niet toe en daar zijn dus al een aantal doden gevallen en een heleboel gewonden. De piek wordt dus dit weekend verwacht: dan is het die eerste verjaardag van de mars, gecombineerd met de Palestijnse "Dag van het land" (waarop ze de dood van 6 activisten herdenken nvdr.). Er wordt verwacht dat er honderdduizenden Palestijnen naar de grens zullen komen."

Maar niemand is geïnteresseerd in nog een oorlog, zegt Rechess. "Want wat brengt dat op? Alleen maar doden aan beide kanten. Er is bijna geen oplossing voor de Gazastrook. Niemand weet wat er precies moet gebeuren. Over twee weken zijn er ook verkiezingen en een heleboel partijleiders proberen te profiteren van deze situatie en doen allerlei suggesties als "de Gazastrook moet weer bezet worden", maar daar zit niemand natuurlijk op te wachten. De gewone burgers, in Gaza én aan Israëlische kant, zijn slachtoffer van deze situatie."

Beluister hieronder het gesprek met Ankie Rechess in "De ochtend"

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen