Overschakeling naar zomertijd "ontregelt onze dagelijkse (tv-)routine"

De jaarlijkse overgang van de wintertijd naar de zomertijd zou ontregelend werken voor onze dagelijkse televisie-routine. Dat blijkt althans uit een onderzoek van telecombedrijf Telenet naar ons kijkgedrag rond de tijd van de overschakeling. We zouden door de overschakeling vroeger naar bed gaan en 3 dagen nodig hebben om te recupereren.

Komend weekend is het opnieuw van dat: het wordt weer langer licht. Want tijdens de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart draaien we met z'n allen de klok opnieuw een uurtje vooruit. Wintertijd wordt zomertijd en dat betekent dat we weer een uur slaap verliezen.

Dat verlies van onze nachtrust zou niet goed zijn voor onze dagelijkse routine, want volgens het onderzoek anticiperen mensen op het komende uur slaapverlies door vroeger naar bed te gaan. "We stoppen gemiddeld een half uur vroeger met televisiekijken, om 22.41 uur in plaats van om 23.07 uur. Op de zondag na de uurswitch is dit effect nog duidelijker voelbaar en stoppen de meeste mensen al met kijken om 22.29 uur: opnieuw 35 minuten vroeger dan normaal."

Omschakeling blijft nazinderen

De impact van het uur gemiste slaap blijft ook lang nazinderen volgens de cijfers van de telecomoperator. "De impact blijft voelbaar tot en met dinsdag, wanneer we nog steeds 27 minuten vroeger onze schermen uitschakelen. Daarna normaliseert het uur waarop men de dag afsluit zich en valt weer grotendeels samen met de situatie van voor het zomeruur."

Vlaanderen wil de zomer -en wintertijd afschaffen. Maar er is nog discussie over de vraag welke van de twee tijden we dan moeten kiezen als er maar één tijd overblijft. Elk scenario heeft zo zijn voor- en nadelen, vandaar dat het een debat is dat maar niet gaat liggen.

Meest gelezen