Videospeler inladen...

Herlees liveblog brexit: "Een dag, zelfs een uur is een eeuwigheid in de Britse politiek, het kan nog alle kanten uit"

Het kan nog alle kanten uit in de brexitsaga in het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier Theresa May zegt bereid te zijn op te stappen als haar brexitdeal alsnog wordt goedgekeurd in het parlement. Vandaag heeft het parlement gestemd over acht eigen amendementen voor een alternatieve brexit, maar geen enkel voorstel tot aanpassing van het brexitakkoord van Theresa May behaalde een meerderheid. De stemming van de zogenoemde "indicative votes" is niet bindend voor de regering.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ivan Ollevier in Londen: "Dag, zelfs uur is eeuwigheid in Britse politiek"

Ivan Ollevier volgt de brexitsaga op de voet in Londen. "Het parlement moest vanavond stemmen over alternatieven die het zelf wou formuleren voor het brexitakkoord van Theresa May. Het waren voorstellen die het brexitakkoord zouden kunnen vervangen. Het Lagerhuis heeft die allemaal verworpen. Dat betekent dat het Britse parlement geen enkel alternatief heeft voor het brexitakkoord van Theresa May",aldus Ollevier.

"De Britse premier May is van plan om dat akkoord nog eens voor te leggen aan het parlement. De voorzitter van het parlement John Bercow heeft gezegd dat daar geen sprake van kan zijn. May wil het toch doen, omdat ze zegt dat ze heel wat parlementsleden heeft overtuigd om het akkoord goed te keuren nu ze bereid is ontslag te nemen als de brexitdeal wordt goedgekeurd. De grote "maar" is de DUP, de Noord-Ierse partij die de regering met gedoogsteun aan een meerheid helpt in het parlement. Die partij heeft ze niet kunnen overtuigen."

"Een uur is een eeuwigheid in de Britse politiek, er kan nog verschrikkelijk veel veranderen. Het is hier voortdurend aan het verschuiven en kantelen", besluit Ivan Ollevier.

Videospeler inladen...

Brexitminister Barclay roept op om maandag brexitakkoord May goed te keuren

De Britse brexitminister Stephen Barclay van de Conservatieve partij van premier Theresa May heeft nu de bekendmaking van de stemming over de amendementen voor het brexitakkoord het parlement opgeroepen om het gezond verstand te laten spreken en het brexitakkoord goed te keuren. "Er zijn geen gemakkelijke opties. De goedkeuring van de brexitdeal is in het belang van de natie", aldus Barclay.

Britse parlement keurt uitstel brexit tot 12 april goed

De parlementsleden in het Britse Lagerhuis hebben het uitstel van de brexit van 29 maart naar 12 april goedgekeurd. De Britse premier had het uitstel onderhandeld met de Europese Unie.

DUP bevestigt dat de partij niet van plan is om brexitdeal goed te keuren

De parlementsleden van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) hebben bevestigd dat ze niet bereid om het licht op groen te zetten voor de brexitdeal. De Democratic Unionist Party geeft de regering May met gedoogsteun een meerderheid in het Britse parlement, maar is niet akkoord met de oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland in de brexitdeal die May heeft afgesloten met de Europese Unie.

Piet Eeckhout van het European Institute: "Hoe langer de crisis duurt, hoe meer kans op een tweede brexitreferendum"

"Hoe langer het duurt om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te laten treden, hoe meer kans er komt dat er een tweede referendum over de brexit zal komen. Die stemmen gaan alsmaar luider worden. Maar het is heel moeilijk om in te schatten wat er verder zal gebeuren in de volgende uren, dagen en weken", zegt de Belgische professor Piet Eeckhout van het European Institute van het University College of London.

Videospeler inladen...

Lia van Bekhoven: "Na drie jaar brexitcrisis de klok terugdraaien, als je er over nadenkt is het heel erg Engels"

"Als er geen meerderheid is voor welk alternatief dan ook voor de brexit en er ook geen meerderheid is voor het brexitakkoord van Theresa May, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of het Verenigd Koninkrijk stapt dan zonder afspraken uit de Europese Unie of het Verenigd Koninkrijk stemt in het parlement om de stop te trekken uit het hele brexitproces en dus bij de Europese Unie te blijven. Dat laatste is heel erg onwaarschijnlijk, maar als je er over nadenkt is het heel erg Engels", zegt Lia van Bekhoven in "Terzake".

"Na drie jaar politieke crisis zou je zeggen, weet je wat, sorry we hebben ons vergist. We stappen toch niet uit de Europese Unie en we draaien de klok terug, om vervolgens een kop thee te zetten en er nooit meer over te praten. "

Videospeler inladen...
Misschien kan er een soort van meerderheid gevonden worden in de Kamer voor een alternatieve brexit
Lia van Bekhoven

Meest gelezen