Videospeler inladen...

Maagverkleiningen in de lift: "Ingreep is toegankelijker geworden"

Het aantal maagverkleiningen is in België de laatste vijf jaar met 29 procent gestegen. Maar is zo’n ingreep wel echt een wondermiddel? "Je beslist zoiets niet van vandaag op morgen. Daar gaat een heel proces aan vooraf", zegt Celien Deloof, dochter van Margriet Hermans. Samen met chirurg Leo Hendrickx zat ze in "Van Gils & gasten". 

Dokter Hendrickx en zijn collega’s in de obesitaskliniek van Stuivenberg voeren jaarlijks 800 maagverkleiningen uit. De afgelopen 5 jaar is dat aantal enorm gestegen, maar dat is niet enkel te wijten aan het toegenomen aantal Belgen met obesitas. "De ingreep is toegankelijker geworden voor het publiek. Men hoort getuigenissen van vrienden en vriendinnen en dat verklaart gedeeltelijk die stijging."

Celien Deloof, de dochter van Margriet Hermans, onderging in september 2018 een maagverkleining. Ze vertelt dat het een weloverwogen beslissing was. “Je beslist dat niet van vandaag op morgen, er gaat een heel proces aan vooraf. Het kantelmoment is er gekomen toen ik besefte dat de gezondheids­risico’s niet meer opwogen tegen de risico’s van de operatie.”

Je beslist dat niet van vandaag op morgen, er gaat een heel proces aan vooraf

“Het is juist door die gezondheidsrisico’s dat een operatie uitgevoerd mag worden”, vult Hendrickx aan. In België heerst er een strikte wetgeving rond maagverkleiningen. “Je moet een BMI van 40 hebben (de body mass index is een index die de verhouding tussen gewicht en lichaamslengte weergeeft, nvdr.) om een operatie te mogen ondergaan, of een van 35 in combinatie met suikerziekte, een hoge bloeddruk of slaapapneu.”

Hendrickx vindt niet dat obesitaspatiënten te snel naar een maagverkleining grijpen als ultieme redmiddel. “We opereren gewoon meer omdat mensen vandaag hun noden veel beter kennen en beseffen dat hun gezondheid echt in gevaar is. Ze zitten daar oprecht mee in.” Ook Celien probeerde eerst op andere manieren af te vallen. “Het blijft natuurlijk je gewicht waar je dus zelf ook iets kunt aan doen, maar ik ben diabeet type 1, en dat maakt het al wat moeilijker.”

Mijn huid zit losser, maar ik voel wel een energieboost die ik al jaren niet meer gevoeld heb

Celien verloor door de operatie 33 kilogram in 6 maanden tijd. “Dat doet heel veel met je lichaam. Mijn huid zit losser, maar ik voel wel een energieboost die ik al jaren niet meer gevoeld heb.” Ze onderging een "gastric sleeve"-operatie. “Zo’n twee derde van de maag wordt uiteindelijk weggenomen”, zegt Hendrickx.

En wat met de eetgewoontes? “Een echt uitgehongerd gevoel heb ik niet meer”, aldus Celien. “Ik kan geen grote porties meer eten. Ik eet eerder iets kleins om de drie uur en ik ben veel sneller verzadigd.”

“Maar je gewoontes veranderen natuurlijk niet, ik heb ook nog altijd zin in chocolade”, zegt Celien. Daarom wil ze benadrukken dat een maagverkleining allesbehalve een gemakkelijkheidsoplossing is. “Chocolade kan je zelfs makkelijker eten met een kleine maag, maar de suiker neem je natuurlijk wel nog op. Daarom is het belangrijk om ook de gezondheid aan te pakken en veel te bewegen.” De hele levensstijl moet dus veranderen, maar dat is volgens dokter Hendrickx vaak een probleem: 20 procent van de geopereerden dreigt na 5 jaar te hervallen. 

Bekijk hieronder het gesprek in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen