Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Niet-gevaccineerde kinderen mogen openbare gebouwen in New Yorks district niet meer binnen

Onder de 18 jaar en niet ingeënt tegen de mazelen? Dan mag je de openbare gebouwen van Rockland County, in de Amerikaanse staat New York, niet meer betreden. De districtsraad hoopt zo ouders wakker te schudden en te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Er is een groeiende groep ouders die hun kinderen niet wil vaccineren. Ze zeggen dat vaccinatie onveilige stoffen bevat en kan leiden tot onder meer autisme. Die verhalen circuleren al lang, wetenschappers doen ze af als nonsens.

Scholen, winkelcentra en alle plaatsen waar veel mensen samenkomen: de komende 30 dagen zijn ze verboden terrein voor kinderen die niet ingeënt zijn tegen mazelen. De districtsraad van Rockland County hoopt zo ouders bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. 

Sinds de herfst zijn er 153 besmettingen vastgesteld in het district. Ook in andere delen van New York, zoals Brooklyn, waren er 181 gevallen. De vaccinatiegraad is gedaald tot zo'n 72 procent. Een groeiende groep ouders weigert te vaccineren, wat de districtsleider tot cynisch commentaar verleidde: "Als je voor medisch advies luistert naar Jenny McCarthy en Robert De Niro, dan moet je je leven opnieuw evalueren."

Sommige bekende en minder bekende mensen claimen dat vaccinatie onveilige stoffen bevat en tot autisme kan leiden. Wetenschappers benadrukken dat er geen enkel bewijs bestaat voor die beweringen. Andere geloofsgemeenschappen verzetten zich dan weer principieel tegen vaccinatie. 

In ons land worden heel wat vaccinaties gratis aangeboden. Ook mazelen zit daarbij, maar ook hier zijn er ouders die het niet willen. Er is één vaccin verplicht: tegen polio, ook wel kinderverlamming genoemd.

Meest gelezen