Na "vertrekplan" van Theresa May: "Hoe langer crisis duurt, hoe groter kans op nieuw brexitreferendum"

"Hoe langer het duurt om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te laten treden, hoe groter de kans dat er een tweede brexitreferendum komt." Dat zegt professor Piet Eeckhout van het University College of London in "Terzake" nadat de Britse premier Theresa May haar mogelijke vertrek heeft aangekondigd. Ook correspondent Lia Van Bekhoven laat haar licht over de zaak schijnen.

Nog volgens Eeckhout groeit de pro-Europese politieke beweging hand over hand in het Verenigd Koninkrijk en lijkt die de bovenhand te nemen in het publieke debat over de brexit.

Het aantal handtekeningen voor een pro-Europese petitie is een aanduiding, evenals de grote opkomst bij  de pro-Europese betoging in Londen van afgelopen weekeinde, zegt hij. Eeckhout is ook van mening dat de media meer aandacht besteden aan "de meer rationele stemmen" in het brexit-debat. 

Eeckhout voegt er aan toe dat hoe langer de crisis aansleept, hoe meer kans er is op een tweede referendum, waarin de bevolking zich opnieuw over de brexit kan uitspreken . 

Bekijk hieronder het gesprek met Piet Eeckhout:

Videospeler inladen...

Lia Van Bekhoven : "Heel erg Engels"

Ook VRT-correspondent Lia Van Bekhoven liet in "Terzake" haar licht schijnen over de brexitsaga. Van Bekhoven sluit niet uit dat de Britten na drie jaar crisis toegeven dat ze zich hebben vergist en de klok terugdraaien.  Met andere woorden dat ze dan gewoon bij de Europese Unie blijven. 

Bekijk hieronder het gesprek met Lia Van Bekhoven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen