9 jaar gevraagd voor bestuurder die meisje van 5 doodreed aan Lidl in Sint-Niklaas

Het openbaar ministerie vraagt de maximumstraf van 9 jaar voor de bestuurder die eind vorige zomer een vrouw met haar twee kinderen aanreed, vlak bij de Lidl in Sint-Niklaas. Een van de twee kinderen, een meisje van vijf, overleed toen ter plaatse. Volgens het parket pleegde de man vluchtmisdrijf. De man riskeert vijf jaar cel voor de onopzettelijke doding, en vier jaar voor het vluchtmisdrijf. 

Op 20 augustus reed de man een moeder met haar twee kinderen aan, die op het voetpad liepen aan een filiaal van supermarkt Lidl in Sint-Niklaas. Het jongste kind, een meisje van vijf, overleed ter plaatse. De moeder en het tweede dochtertje werden met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens het parket pleegde de bestuurder in eerste instantie vluchtmisdrijf. Later keerde hij wel naar de plek terug.

De dag na de feiten bleek al dat de man, een twintiger uit Nederland, geen geldig rijbewijs had op het moment van de aanrijding en te snel reed. De wagen waarmee het incident werd veroorzaakt, had hij geleend van zijn Nederlandse buurvrouw. De man zou ook al bekend zijn voor drugsfeiten, en zou op het moment van de feiten ook onder invloed geweest zijn van cocaïne en cannabis. 

Maximumstraf gevorderd

Vanmorgen is het proces over de aanrijding begonnen, bij de politierechtbank van Sint-Niklaas. Daar vroeg het Openbaar Ministerie de maximumstraf van 9 jaar: vijf jaar voor de onopzettelijke doding door onaangepaste snelheid, en vier jaar voor het vluchtmisdrijf. Ook het feit dat de man onder invloed van drugs was, neemt het parket mee in de strafvordering. Er werden ook verschillende boetes gevorderd: 1000 euro per gevangenisstraf, en 200 euro voor rijden zonder rijbewijs. De uitspraak volgt op 10 april. 

Spijt

De advocaten van de verschillende partijen reageerden al kort na de vordering. De familie van het slachtoffer kan de spijtbetuigingen van de beklaagde niet geloofwaardig vinden, zegt hun advocaat Kris Vincke: "Hij zoekt allerhande redenen om een louterende houding aan te nemen", klinkt het. "Dat deed hij ook al meteen na de feiten, toen hij wegliep. Het toont aan dat die man weinig inzicht heeft in de ruïne die hij heeft achtergelaten."

Hij dacht: alles is hier in orde, ik hoef hier niet te blijven

Herwig Moons, advocaat van de beklaagde

De advocaat van de beklaagde, Herwig Moons, benadrukt dat zijn cliënt nog terugkeerde naar de plek van het incident, waar toen al omstaanders verzamelden. "Hij dacht: alles is hier in orde, ik hoef hier niet te blijven", zegt Moons. De aanrijder zou dan ook zijn medepassagier zijn gaan opzoeken, omdat die zijn gsm zou hebben meegenomen. "Ik moet wel toegeven: de eerste dag wist hij zelf niet wat er was gebeurd", zegt de advocaat. 

Hadden de omstaanders toen niet ingegrepen, dan was het zusje mogelijk ook overleden

Kris Vincke, advocaat familie en vrienden slachtoffers

De advocaat van de getroffen familie benadrukt daarop nog eens de ernst van de verwondingen van de slachtoffers. "Hadden de omstaanders toen niet ingegrepen, dan was het zusje mogelijk ook overleden. De moeder heeft echt gevochten voor haar leven. Gelukkig is ze er nog om voor haar vier andere kinderen te zorgen." 

Meest gelezen