Videospeler inladen...

Regering legt bal terug in het kamp van ABVV: na "neen" tegen loonakkoord zijn ook hogere uitkeringen in gevaar

Als het ABVV snel de hogere uitkeringen wil die deel uitmaakten van het loonakkoord, dan moet de socialistische vakbond dat hele akkoord helpen uitvoeren. Dat is de boodschap van de regering en werkgevers aan het ABVV. De socialistische bond gaat zich nu beraden.

De regering heeft vastgesteld dat de socialistische vakbond een maximale loonopslag van 1,1 procent verwerpt. Dus wil ze zelf die loonnorm opleggen via een koninklijk besluit (KB). 

Maar, zo klinkt het, bonden en werkgevers krijgen wel een tweede kans om al de rest zelf te regelen. De socialistische vakbond moet dan wel meewerken en instemmen met de rest van het loonakkoord. Doet het ABVV dat niet, dan kan het voorziene bedrag van 700 miljoen euro niet snel, via een KB dus, worden vrijgemaakt voor hogere uitkeringen. Dan wordt het een zaak van het parlement en dat kan veel langer duren.

En ook de werkgevers verhogen de druk: zij gaan maar instemmen met het budget voor de uitkeringen, als ook de rest van het loonakkoord wordt uitgevoerd.

De socialistische vakbond gaat zich nu beraden, zegt Miranda Ulens.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen