Vicepremier Didier Reynders (MR) bij laatste 2 kandidaten voor topfunctie bij Raad van Europa

Vicepremier Didier Reynders (MR) behoort tot de laatste twee kandidaten die in aanmerking komen voor de functie van secretaris-generaal van de Raad van Europa. Naast Reynders komt ook de Kroatische Marija Pejčinović Burić in aanmerking. Dat werd beslist door het comité van ministers.

Ruim anderhalve maand geleden stelde Didier Reynders zich kandidaat voor de functie van secretaris-generaal van de Raad van Europa. Die raad is niet te verwarren met de Europese Unie. De Raad van Europa is opgericht na de Tweede Wereldoorlog en houdt zich vooral bezig met mensenrechten en democratie. 47 landen zijn lid, een pak meer dus dan de Europese Unie.

Vanavond liet de Raad van Europa op zijn website weten dat minister Reynders de finale speelt voor de topfunctie. Hij werd samen met Pejčinović Burić gekozen uit vier kandidaten. Dat besliste het comité van ministers van Buitenlandse Zaken van de Raad van Europa.

Of Reynders de functie weldegelijk in de wacht kan slepen, weten we pas in juni. Die beslissing valt tijdens de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, van 24 tot 28 juni. Als Reynders verkozen wordt, begint hij als secretaris-generaal vanaf 1 oktober 2019. De vicepremier zal nog steeds de MR-kamerlijst in Brussel trekken tijdens de verkiezingen op 26 mei. 

Meest gelezen