Stefaan Van Hecke (Groen) over misbruik bij jehova's: "Schrik dat bewijzen gaan verdwijnen"

In "Van Gils en gasten" heeft Kamerlid Stefaan Van Hecke, lid van de werkgroep die kindermisbruik bij Jehova's getuigen onderzoekt, gezegd dat het nu aan Justitie is om snel actie te ondernemen. De namen van daders zijn bekend, zegt hij, maar hij vreest dat bewijzen wel eens snel zouden kunnen verdwijnen nu. 

Ons magazine "Pano" liet getuigen aan het woord over kindermisbruik in de Jehova-gemeenschap in België. Daaruit blijkt dat slachtoffers door de interne structuur weinig kans maken met een klacht. Vaak moeten slachtoffer en dader samen verschijnen voor het intern rechtscomité. Als de dader ontkent, moeten er twee getuigenissen zijn, dan pas wordt de dader veroordeeld en uitgesloten van de organisatie. Maar bij seksueel misbruik is dit bijna nooit het geval. Daardoor heeft het misbruik in veel gevallen geen gevolgen voor de daders.

"Ik zie heel veel aanwijzingen van misdrijven," zegt Van Hecke. Maar hoe pak je dit aan bij zo'n gesloten gemeenschap? "Wat kunnen we doen als maatschappij? In de eerste plaats moeten we naar Justitie kijken. Ik denk dat zij zo snel mogelijk moeten optreden." 

Ik heb schrik dat er bewijzen kunnen verdwijnen, en hoop dat Justitie supersnel in actie schiet

"We hebben gezien dat de namen van daders eigenlijk bekend zijn. Er bestaan lijsten van, die zitten in blauwe enveloppes die worden bijgehouden op het hoofdkwartier (van de getuigen van Jehova) in Kraainem. Die worden ook naar de VS gestuurd (waar de jehova's hun grote hoofdkwartier hebben, red.) en op servers geplaatst."  

Van Hecke heeft schrik dat er nu wel eens bewijzen zouden kunnen verdwijnen. "De eerste klachten zijn bij Justitie binnengekomen in september. Vanaf 9 januari heeft het federaal parket de zaak in handen genomen. Men is ermee bezig, maar ik hoop dat Justitie nu supersnel in actie schiet. En dat moet kunnen met deze nieuwe elementen." 

Wat moet er nog gebeuren?

Karel Decaestecker, die als kind opgroeide in de gesloten Jehova-gemeenschap, getuigde in Van Gils en Gasten over hoe hij er op z'n 18e in slaagde om uit de gemeenschap te ontsnappen. Hij hoopt dat het in de toekomst makkelijker wordt voor slachtoffers om de weg te vinden naar Justitie. "Mensen hebben angst om dat te doen, omdat ze zullen worden uitgesloten. In Nederland is er een onderzoekscommissie waar zich al 286 mensen aanmeldden. Wij moeten ook zoiets doen, om een signaal te geven van "kom naar buiten". Dit is voor mij de topprioriteit." 

Een onderzoekscommissie in het parlement is voorlopig moeilijk, gezien de minderheidsregering en de nakende verkiezingen, maar daarna zou Van Hecke het snel willen realiseren.

Een commissie zoals in Nederland, om een signaal te geven van "kom naar buiten", dat is een topprioriteit voor mij

Wat doe je als je eruit stapt?

Tegelijk moet er ook betere opvang zijn voor wie beslist om eruit te stappen. Decaestecker getuigt hoe hij helemaal alleen stond na zijn keuze, zonder ouders, zonder dak boven zijn hoofd. Hij is toen opgevangen door de directeur van zijn school. "Ik heb hard moeten onderhandelen om een leefloon te krijgen, dat zou niet mogen."

Decaestecker hoopt dat er meer mogelijkheden komen, vooral voor kinderen, om uit de parallelle, gesloten gemeenschap te stappen die Jehova's getuigen is, mogelijk via de school.

"Het was een wereld van isolement, opgelegde regels die heel strikt gevolgd moesten worden, van angst en schuld als je dat niet doet. Want dan ben je slecht, satanisch, en ga je niet naar het paradijs. (...).  Als je geen perspectief ziet, als kind dat daarin opgroeit, dan komt het er nooit van om eruit te stappen. Eens je die beslissing neemt, als je wil gaan studeren, dan heb je geen financiële middelen en geen dak boven je hoofd. Daar moet steun komen vanuit de politiek." 

Als je als kind geen perspectief ziet, dan komt het er nooit van om eruit te stappen

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Van Hecke en Decaestecker in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen