Dit zijn de winnaars van de wedstrijd Press Cartoon Belgium

Striptekenaar Johan De Moor heeft op de 20e editie van de Press Cartoon Belgium de Grote Prijs Knokke-Heist gewonnen met twee spotprenten, eentje over de #Metoo affaire en een andere rond het thema migratie. Beide cartoons verschenen in de krant Le Soir, respectievelijk op 12 februari en 24 december van vorig jaar. Aan de hoofdprijs is een cheque van 5.000 euro verbonden.

De jury koos de prenten uit een selectie van 126 tekeningen, gemaakt door 32 cartoonisten, die in de Belgische pers verschenen.

Johan De Moor - Grote prijs
Johan De Moor - Grote prijs - Naar "De volkstelling in Bethlehem" van Pieter Bruegel

Behalve de dubbele Grote Prijs, werden ook twee andere tekeningen bekroond. De tweede prijs, ter waarde van 2.000 euro, ging naar Marec met een cartoon die op 13 september 2018 in Het Nieuwsblad verscheen. Onderwerp van de spotprent was de misbruikconferentie in Rome. 

Marec - Tweede prijs

Kanar eindigde op een verdienstelijke derde plaats met een cartoon die op 7 februari 2018 in Moustique verscheen. Hij krijgt 1.000 euro.

Kanar - Derde prijs - Vertaling: "HUISBEZOEK - De getuigen van Francken - Het einde van de solidaire wereld is nabij!"

De prijzen worden op zaterdag 29 juni 2019 overhandigd in Knokke-Heist, bij de opening van het Internationaal Cartoonfestival en de vernissage van de tentoonstelling met onder meer de genomineerde cartoons van de Press Cartoon Belgium 2019.

Meest gelezen