Videospeler inladen...

Britse premier Theresa May bevestigt: "Ik stap op als het parlement de brexitdeal goedkeurt"

Theresa May is bereid op te stappen als premier van het Verenigd Koninkrijk als het Lagerhuis haar akkoord met de Europese Unie over de brexit goedkeurt. Dat heeft May vanavond zelf bekendgemaakt. Toch heeft dat de Noord-Ierse DUP en een aantal van haar eigen Conservatieve parlementsleden niet kunnen overtuigen.

"Ik ben bereid om deze baan eerder dan gepland op te geven in het belang van ons land en van onze partij. Er is een verlangen naar een nieuwe aanpak en een nieuwe leider". Dat heeft premier Theresa May vanavond gezegd op een bijeenkomst met de parlementsleden van haar Conservatieve partij.

May heeft dus beloofd om snel op te stappen als haar partij het door haar met de EU onderhandelde akkoord over een brexit zou goedkeuren. Dat plan is al twee keer door een grote meerderheid afgewezen. Volgens sommige Conservatieve parlementsleden was de sfeer op de bijeenkomst erg positief en zou het dus kunnen dat de deal van May met de EU alsnog goedgekeurd wordt.

De "aartsbrexiteer" Jacob Rees-Mogg zegt alvast dat hij voor haar akkoord zal stemmen, ook als de Noord-Ierse protestantse DUP dat niet wil. Die DUP is nog altijd tegen het akkoord van May gekant, maar de concessie van May zou dus wel een deel van haar eigen Conservatieve partijleden achter haar deal kunnen scharen. Zelfs haar rivaal en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zou dat overwegen "omdat de andere opties nog slechter zijn".  Mogelijk wordt er vrijdag opnieuw gestemd over dat akkoord met de EU.

Ultieme truuk van May overtuigt DUP niet

Premier May offert zichzelf dus op om haar EU-deal verkocht te krijgen in het Lagerhuis. Toch is er geen garantie dat ze met een nieuwe stemming wel haar zin zou krijgen.

Zo heeft de DUP -de grootste partij van Noord-Ierse protestanten die gedoogsteun levert voor de regering van May- vanavond herhaald dat ze gekant blijft tegen het akkoord dat May met de EU heeft gesloten omdat dat "de eenheid van het Verenigd Koninkrijk zou ondermijnen".

Bovendien heeft May vanavond blijkbaar wel een twintigtal Conservatieve NEEN-stemmers achter zich gekregen, maar andere Conservatieven blijven echter gekant tegen de brexitdeal. Het lijkt dus nog steeds erg moeilijk te worden voor May om het parlement te overtuigen.

Als May zou vertrekken, zou er binnen de Conservatieve partij een machtsstrijd kunnen losbreken om haar op te volgen. Haar rivaal en gewezen minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verliet de vergadering alleszins met een brede glimlach, aldus een journalist van de Britse omroep BBC.

Volgens de BBC zou May dus nog premier blijven tot eind juni en dan haar land vertegenwoordigen op de G20-top in juni. Tegen midden juli zouden de Conservatieven dan een nieuwe premier moeten kiezen en zou die zijn of haar intrek nemen in Downing Street Nr. 10. Die premier zou dan met de EU verder moeten onderhandelen over de brexit, maar veel zal dus ook afhangen van wat het parlement in Londen vanavond beslist.

Bekijk de reportage over de brexit uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen