Uitzendbureau Randstad schetst somber beeld van Belgische arbeidsmarkt, kloof tussen Vlaanderen en Wallonië wordt groter

De arbeidsmarkt in België presteert niet goed. Dat is de conclusie van een rapport van uitzendbureau Randstad, waarover De Morgen bericht. Op verschillende vlakken - zoals de duur van een loopbaan of de productiviteit - deed ons land het de voorbije jaren niet beter of minder goed dan andere Europese landen. "De achterstand die we al hadden is daardoor alleen maar toegenomen", zegt Jan Denys van Randstad. Hij voorspelt ook nieuwe politieke spanningen omdat de verschillen tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en Brussel anderzijds groter worden.

"Het verdriet van de Belgische arbeidsmarkt", zo luidt de titel van de analyse die arbeidsmarktexpert Jan Denys maakte van de Belgische arbeidsmarkt. "Zeker als we naar België als geheel kijken, is het resultaat dat we op meerdere indicatoren wel wat vooruitgang maken, zij het ook niet altijd. Maar als we vergelijken met Europa, is het een verhaal van status quo en in bepaalde gevallen zelfs een achteruitgang."

Denys keek onder meer naar de lengte van de loopbanen in België. "We moeten langer werken en in België zijn we effectief 0,8 jaar langer gaan werken. Maar in Europa zijn we in dezelfde periode 1,6 jaar langer gaan werken. Dat betekent dat de achterstand die we al hadden alleen maar toegenomen is", aldus de arbeidsmarktexpert.

Een kwestie waar de regeringen op hebben ingezet, is de loonkost. "Dat heeft zeker resultaat gehad", stelt Jan Denys. "Een stuk van de achterstand ten opzichte van de buurlanden is ingehaald, maar we blijven na Denemarken het duurste land." Bovendien is de productiviteitsgroei in België afgenomen. "Dat is zeker een punt van bezorgdheid."

Regionale verschillen

Ook de werkloosheid, en met name de regionale spreiding, blijft een probleem. "Vlaanderen doet het uitstekend. Ook in 2007 (bij de vorige analyse van Jan Denys, nvdr.) was dat het geval. Maar de andere landsdelen zijn niet in die mate gevolgd. 10 jaar geleden waren we nog na Italië het land met de grootste spreiding, nu zijn we het land met de grootste regionale spreiding inzake werkloosheidsgraad."

Qua werkzaamheidsgraad (het aandeel werkenden bij de bevolking op beroepsactieve leeftijd) is Vlaanderen slechts een middenmoter, terwijl Brussel en Wallonië zelfs helemaal achterop bengelen op Europees vlak. De meest recente volledige cijfers dateren wel van 2017. "Maar in de eerste drie kwartalen van 2018 zien we dat Vlaanderen een vrij gigantische sprong heeft gemaakt", weet Jan Denys. 

"Als Vlaanderen die trend zal doortrekken de komende jaren, zal Vlaanderen post gaan vatten in de topregio's. En dan krijgen we een nieuw probleem, want dan zal de kloof tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië groter worden en nieuwe politieke spanningen oproepen."

Voor België is het een somber beeld, ondanks de 200.000 jobs die erbij zijn gekomen. De volgende regeringen zullen minstens even hard en eigenlijk nog veel harder de hand aan de ploeg moeten slaan

Jan Denys, arbeidsmarktexpert Randstad

Beluister het interview met Jan Denys in "De ochtend" op Radio 1:

Kris Peeters: "Rapport is achterhaald"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil benadrukken dat de cijfers voor Vlaanderen goed zijn, bijvoorbeeld wat betreft de werkzaamheids­graad van oudere werknemers. "Maar het werk is niet af", klinkt het. Muyters kijkt daarvoor naar het federale niveau. "De federale taxshift heeft zijn bijdrage geleverd. Als je dat combineert met een activerend beleid dat ik heb gevoerd in Vlaanderen, dan zie je dat dat resultaten heeft. Er zijn wel een aantal dingen die ik nog veranderd wil zien, zoals het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd."

Zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) ziet dat laatste alvast niet zitten. "Dat is een achterhaald debat", zegt hij. Minister Peeters noemt de cijfers van Randstad ook onvolledig en achterhaald. "De werkloosheid in België is sinds 1981 nog nooit zo laag geweest. Dat staat in het jaarverslag van de RVA, dat vorige week is bekendgemaakt. Wat dat betreft is dus wél vooruitgang geboekt. Bovendien is onze economische groei arbeidsintensiever dan de (grotere) groei in andere landen."

Volgens federaal minister van Werk Peeters bengelen we niet achteraan op Europees vlak. Hij ziet wel een probleem bij de inactieven. "De werkzaamheidsgraad moet verder opgekrikt worden. De uitdagingen situeren zich vooral in Brussel en Wallonië, waar wel degelijk extra inspanningen worden gedaan." 

Beluister het interview met Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen