Veiling 5G-licenties voor supersnel mobiel internet verder op de lange baan

De verschillende regeringen in ons land zijn er vanmorgen opnieuw niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. Het dossier schuift nu op tot na de verkiezingen en de vorming van nieuwe regeringen. 

Om de 5G-licenties te kunnen veilen, moet de federale regering een akkoord bereiken met de deelstaten, die bevoegd zijn voor media. Begin februari kwam het niet tot een akkoord binnen het Overlegcomité, dat de verschillende regeringen samenbrengt, en ook nu blijft er onenigheid. "Wij hadden voorgesteld om de veiling voor de frequenties zo snel mogelijk te organiseren om de telecomoperatoren de kans te geven om 5G snel uit te rollen", zegt minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). "Maar er blijft discussie over de verdeling van de opbrengst." Die wordt op 680 miljoen euro geschat. In het verleden werd steeds een 80/20-verdeelsleutel gehanteerd, maar ditmaal willen de gewesten een groter deel van de koek. 

Er blijft discussie over de verdeling van de opbrengst. Hierdoor loopt de uitrol van 5G vertraging op

Philippe De Backer, minister van Telecom

"Economische vertraging"

Het dossier schuift nu op tot na de verkiezingen en de vorming van nieuwe regeringen. "Hierdoor loopt de uitrol van 5G vertraging op", zegt De Backer. "Dat wil zeggen dat België pas over anderhalf jaar die veiling kan organiseren. En dat betekent een vertraging van de economische ontwikkeling. Want bedrijven hebben 5G nodig om nieuwe toepassingen te kunnen ontwikkelen voor de industrie. Maar we hebben 5G ook nodig om sneller internet mogelijk te maken en om meer concurrentie op de markt te krijgen. Daar zijn we jammer genoeg niet in geslaagd."

Meest gelezen