Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verzekeringsbeurs Lloyd’s belooft ingesleten seksisme en misbruik aan te pakken

#MeToo heeft de stijve wereld van Lloyd’s of London bereikt. Het bedrijf kreeg vernietigende kritiek over de aanhoudende seksistische werksfeer. De nieuwe CEO komt nu met een plan.

“De meest archaïsche hoek van de financiële wereld”. Zo noemde persagentschap Bloomberg het 331 jaar oude Lloyd’s vorige week. Het is een markt voor verzekeringen, waar risiconemers en –zoekers elkaar vinden. Een wereld van krijtstreeppakken en grote glazen bier.

De bedrijfscultuur doet de wenkbrauwen fronsen. Bloomberg schrijft over een “diepgewortelde en voortdurende cultuur van seksuele intimidatie over de hele lijn: van ongepaste opmerkingen over ongewenste aanrakingen tot aanranding.” 

Het is een vleesmarkt

18 vrouwen getuigden, geen van hen wilde haar naam in de pers. “Het is een vleesmarkt bij Lloyd’s”, zei een werkneemster. Met grove opmerkingen, soms geweld en geen gehoor bij klachten. Volgens veel getuigen heeft het ook met alcohol te maken. De traditie wil dat er stevig wordt gedronken, tijdens de werkuren. Ook de krant The Independent bracht het verhaal van vrouwelijke werknemers, misbruikt en aangevallen door mannelijke bazen.

Slachtoffers horen, verantwoordelijken straffen

Lloyd’s had een vrouwelijke CEO, Inga Beale, van 2014 tot 2018. Zij probeerde verandering door te voeren, maar ontmoette vooral tegenkanting.

De nieuwe CEO John Neal noemt de berichten over seksueel ontoelaatbaar gedrag “pijnlijk”. “Niemand mag hier aan worden onderworpen. Als het toch gebeurt, dan moet iedereen gehoord worden en de verantwoordelijken gestraft.” Er komt nu een vertrouwensmechanisme bij Lloyd’s of London, waar vrouwen ongewenst gedrag kunnen melden.

Financieel verlies

Lloyd’s of London heeft net ook tegenvallende financiële resultaten bekendgemaakt. Voor het tweede jaar op rij is verlies geboekt: 1 miljard pond. Dat heeft te maken met de vele natuurrampen, waarvoor verzekeraars diep in de portemonnee moesten tasten. Eind vorig jaar heeft Lloyd's ook een filiaal geopend in Brussel, als waarborg tegen de nakende brexit en om de toegang tot de Europese markt te vrijwaren. 

Meest gelezen