Vijf leden VN-raad (ook België) veroordelen Amerikaanse beslissing over Golanhoogte

De vijf Europese leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en België, hebben de Amerikaanse beslissing om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte te erkennen verworpen. Dat doen de vijf ambassadeurs bij de VN dinsdag in een verklaring, waarin ze verwijzen naar VN-resoluties. "Wij erkennen de soevereiniteit van Israël niet op gebieden die Israël sinds juni 1967 bezet, inclusief de Golanhoogte. We beschouwen die gebieden niet als deel van het Israëlische grondgebied."

"Een gebied met geweld annexeren is verboden volgens het internationaal recht", brengen de Europese ambassadeurs in herinnering. "Elke verklaring over een eenzijdige wijziging van de grens gaat in tegen de regels van het internationaal recht en het charter van de Verenigde Naties."

Tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad gewijd aan het Midden-Oosten hadden dinsdagmorgen meerdere andere landen zich al verzet tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Zo noemde Indonesië de Amerikaanse beslissing "een zeer ernstige schending van het internationaal recht, totaal onaanvaardbaar."

Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar de internationale gemeenschap heeft die annexatie niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat Israël bezet houdt.

Meest gelezen