Vlaming in Londen: "Brexit zal goed zijn voor Europese Unie en op termijn ook voor Verenigd Koninkrijk"

Reinout Geyssens woont en werkt al 6 jaar in Londen. Van de heisa rond de brexit heeft hij zelf weinig last, hij voelt zich er nog altijd even welkom. Bovendien denkt hij dat de gevolgen op termijn wel zullen meevallen. Hij is zelfs van plan om Brit te worden.

"De dag na het referendum was ik bang, net zoals iedereen", zegt Reinout Geyssens. Zal ik hier nog wel welkom zijn, vroeg ik me af, en wat met mijn pensioen? Maar nu zie ik het pragmatischer, zoveel zal er niet veranderen. Ik vind het zelfs spannend, hoe zal dit aflopen? We maken hier geschiedenis mee."

Reinout Geyssens werkt voor een databedrijf in the City - het financiële district in Londen - dat nieuws verzamelt voor en over de wereldwijde grondstoffenhandel. "Ik denk niet dat er een harde brexit komt, waarbij we uit de EU vallen", zegt hij. "Aan beide kanten van het Kanaal beseffen ze dat dat geen goed idee is."

Stout kind aan de tafel

Geyssens is ook helemaal niet zo pessimistisch over de toekomst. "Op korte termijn zal het pijnlijk zijn voor iedereen. Maar ook de "Leave"-aanhangers hebben nooit beweerd dat het makkelijk zou worden. Op lange termijn zal het positief zijn, zeker voor de Europese Unie."

 Volgens Geyssens wordt het voor Europa makkelijker zonder Londen. "Het Verenigd Koninkrijk was altijd het stoute kind aan de tafel", zegt hij. "En zeker met Macron als president van Frankrijk, die een soort Verenigde Staten van Europa op poten wil zetten, met een Europees leger. In Londen waren ze daar altijd heel kritisch over."

Maar ook met de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk zal het wel meevallen. "Ik denk niet dat alle jobs in Londen zomaar zullen verhuizen naar Frankfurt, Parijs en Dublin. Londen bestaat al 2000 jaar, het zal heus niet zomaar verdwijnen. Er wordt te veel paniek gezaaid, "project fear" noemen ze dat hier. "

20 meerkeuzevragen

Reinout Geyssens heeft zelfs concrete plannen om de Britse nationaliteit aan te vragen. "Je moet een test afleggen met 20 meerkeuzevragen over de geschiedenis van Groot-Brittannië", zegt hij. "Daarna volgt er een plechtige proclamatie waar je je paspoort ontvangt en tot Brit wordt uitgeroepen."

"Ik denk niet dat ik me ooit echt Brits zal voelen", zegt hij na even twijfelen."Ik houd ook mijn Belgisch paspoort. Maar het geeft me meer mogelijkheden: als het echt slecht afloopt met de brexit, kan ik terug naar België. Als het goed gaat, dan blijf ik hier. Ik zie het als een soort verzekering." 

Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Beluister hieronder de reportage uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen