Milde straffen voor 14 cipiers van gevangenis in Vorst na geweld tegen gevangenen

De correctionele rechtbank in Brussel heeft 14 cipiers veroordeeld voor geweldpleging op gedetineerden. Ze kregen straffen van twee tot 20 maanden, weliswaar met uitstel. Van drie anderen, waaronder de directrice van de gevangenis, werd de uitspraak opgeschort. 

Veertien cipiers van de gevangenis in Vorst zijn veroordeeld tot straffen van twee tot twintig maanden met uitstel, voor geweldpleging op gevangenen. Ze stonden onder meer terecht voor onmenselijke behandeling, en slagen en verwondingen. Van drie anderen, waaronder de directrice van de gevangenis, wordt de uitspraak opgeschort. Vijf kregen de vrijspraak. Het gaat uiteindelijk om milde straffen - het parket had tot 5 jaar effectief gevraagd - , omdat de rechter ook rekening heeft gehouden met de moeilijke werkomstandigheden van de cipiers. 

De zaak draait om feiten die gepleegd werden in 2014 en 2015 in de gevangenis van Vorst, in een specifieke vleugel. Het gerecht startte een onderzoek na verschillende klachten van gedetineerden.

Weddenschap

Uiteindelijk moesten 22 cipiers voor de rechter verschijnen omdat ze gedetineerden zouden hebben uitgescholden, vernederd en geprovoceerd. Zo werden er weddenschappen afgesloten over het aantal gevangenen dat de cipiers op één dag naar de isoleercel konden brengen.

Daarnaast werd de elektriciteit in cellen soms plots afgesloten, of werd het water afgesloten terwijl een gedetineerde nog onder de douche stond. In een sms schepte een cipier ook op over het feit dat hij een gevangene had geslagen.

De meeste cipiers waren tot vandaag nog aan het werk in de gevangenis. Zeven van de 22 waren wél preventief geschorst omdat zij eerder al onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst in de zaak.

De directrice van de gevangenis liet al weten dat ze in beroep gaat tegen de beslissing van de rechter. 

Cipiers blijven aan het werk

Het gevangeniswezen laat weten dat alle veroordeelde cipiers die nog aan het werk zijn, hun job kunnen blijven uitoefenen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de 7 cipiers die eerder al tijdelijk geschorst waren door de zaak. Hun situatie wordt bekeken. Het gevangeniswezen benadrukt wel dat er nog steeds beroep mogelijk is. Daarnaast bekijkt ze of er extra initiatieven komen op vlak van integriteit en ethiek, bij de aanwerving en de opleiding van het personeel.

Meest gelezen