Voormalig Eurocommissaris De Gucht: "Een lang uitstel van de brexit zou de meest charmante oplossing zijn"

Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) heeft een duidelijke mening over welke richting het brexitproces uit moet: een lang uitstel van de brexit. "Verschuif de hele zaak een paar jaar zodat alles rustig kan worden bekeken", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Vandaag neemt het brexitproces nog maar eens een nieuwe wending. Het Britse parlement buigt zich deze namiddag over een reeks alternatieven voor het brexitakkoord dat premier Theresa May met de EU heeft gesloten en al twee keer door datzelfde parlement is weggestemd. Met andere woorden: het parlement zou vandaag duidelijk moeten maken wat het wel wil, in plaats van wat het niet wil (Mays akkoord).

Dat die duidelijkheid er komt, is echter niet zo zeker, zegt ook Karel De Gucht, voormalig Europees commissaris. "De grote vraag is of het parlement daarin zal slagen. Het zou mij erg verwonderen mocht er vanavond een definitieve oplossing op tafel liggen."

Een tweede referendum zou een eerlijker referendum zijn. Er is nu veel meer kennis. En intussen is gebleken dat Nigel Farage een tapijtenhandelaar is.

Karel De Gucht

De Gucht zelf heeft alvast een eigen voorkeur over hoe het nu verder moet met het brexitproces. Zo is hij bijvoorbeeld voorstander van een tweede referendum. "Over het eerste was er zoveel te doen. Er is nu veel meer kennis dan toen. En intussen is toch ook wel gebleken dat Nigel Farage een tapijtenhandelaar is." Volgens De Gucht zou een nieuw referendum dan ook een eerlijker referendum zijn. Al beseft hij ook dat de uitslag daarom niet meteen anders zal zijn.

Wat nog een betere oplossing zou zijn, vindt De Gucht, is gewoon een lang uitstel van de brexit. "Schuif de hele zaak een paar jaar op, zodat we alles rustig kunnen bekijken." In dat geval zouden de Britten eind mei wel aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen, maar dat vindt De Gucht allerminst een slechte zaak. "De Europese verkiezingen zullen dan over de brexit gaan en dan krijg je een zeer groot politiek debat met de bevolking over de brexit. Eigenlijk is dit een zachtere vorm van een referendum. Een lang uitstel zou de meest charmante uitweg zijn."

Het zou een onvoorstelbare stommiteit zijn van de 27 lidstaten mochten ze neen zeggen tegen een langer uitstel van de brexit.

Karel De Gucht

De Gucht twijfelt er ook niet aan dat de 27 Europese lidstaten zo'n lang uitstel zouden goedkeuren. "Ik denk dat het quasi onmogelijk is om hier neen tegen te zeggen. Als een land zegt dat het langer uitstel wil, dan ga je dat land toch niet verplichten om zomaar uit de Unie te stappen. Het zou een onvoorstelbare stommiteit zijn als men dit niet zou toestaan."

Europees president Donald Tusk staat er in elk geval voor open, zo bleek vanmorgen uit een van zijn tweets.

Beluister het volledige gesprek met Karel De Gucht in "De ochtend":

Meest gelezen