Waterkwaliteit in Vlaanderen moet beter: nieuw en strenger Mestactieplan goedgekeurd

Sommige boeren in Vlaanderen zullen de komende drie jaren hun velden heel wat minder mogen bemesten. Dat stelt het nieuwe Mestactieplan dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. Doel is vooral om de vervuiling van de Vlaamse rivieren aan te pakken.

Het gaat niet zo goed met de mestvervuiling van de rivieren in Vlaanderen. Uit het Mestrapport 2018 bleek eind vorig jaar nog dat bij 28 procent van de metingen de nitraatnorm werd overschreden, terwijl de Vlaamse regering op hooguit 5 procent had gemikt. 

Toenmalig minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) stelde een nieuw Mestactieplan op om Vlaanderen weer op koers te zetten en kreeg daarvoor ook de instemming van de Europese Commissie.

Rode gebieden

Dat Mestactieplan is nu zelfs nog wat strenger gemaakt door de Vlaamse regering en is ook goedgekeurd door de Vlaamse regering. Nieuw daarin is dat Vlaanderen wordt ingedeeld in vier gebiedstypes (groen, geel, oranje en rood), afhankelijk van de gemiddelde nitraatconcentratie in het water. 

De rode gebieden liggen vooral in het zuiden van West-Vlaanderen en op sommige plaatsen in het noorden van de provincie Antwerpen en Limburg

Voor elk gebiedstype gelden specifieke maatregelen, die ook verder gaan dan het vorige Mestactieplan. "In de oranje en rode gebieden zullen dus strenge bemestingsnormen gelden", legt huidig minister van Milieu Koen Van den Heuvel (CD&V) uit.

De rode gebieden liggen vooral in het zuiden van West-Vlaanderen en op sommige plaatsen in het noorden van de provincie Antwerpen en Limburg.

"Niet zelf in de hand"

De Boerenbond is niet onverdeeld gelukkig met het nieuwe Mestactieplan. "Zo is het moeilijk om te aanvaarden dat de sector afgerekend wordt op factoren die ze niet in de hand heeft, zoals bijvoorbeeld periodes van droogte of overvloedige regenval, die de waterkwaliteit beïnvloeden", zegt woordvoerster Vanessa Saenen. "En daar kan een boer helemaal niets aan doen."

Meest gelezen