Zorgcentrum voor mensen met een handicap in Vilvoorde zo goed als leeg

In Vilvoorde staat de nieuwbouwvleugel van een woonzorgcentrum voor mensen met een zware handicap na negen maanden nog altijd zo goed als leeg. Er is daar plaats voor acht personen maar momenteel verblijft er maar één iemand.

Homevil is een opvangcentrum voor zwaar zorgbehoevenden in Vilvoorde. Het centrum vangt nu 38 mensen op in haar wooncentrum en nog eens 20 mensen in dagopvang. Ze hebben daar nu al negen maanden een extra nieuwbouwvleugel klaar, maar daar zit maar één inwoner.

"Het is onbegrijpelijk. Er is een nieuwe vleugel die is gebouwd door Homevil zelf en door de Vlaamse Overheid met steun van de stad. Er kan daar niemand worden opgevangen omdat de Vlaamse Overheid niet klaar is met haar nieuwe systeem van geld toekennen. Mensen die op een wachtlijst staan kunnen door Homevil niet opvangen worden omdat er vertragingen zijn bij de administratie van het toekennen van het Persoonsvolgend Budget", zegt burgemeester Hans Bonte.

Persoonsvolgend Budget 

Vlaanderen betaalt niet langer de instellingen, maar de zorgvragers zelf. Mensen die een handicap hebben krijgen zo zelf geld om in hun zorg te voorzien. Maar het toekennen van dat persoonlijk budget gaat heel traag door de ingewikkelde administratie. “In heel Vlaanderen zoeken 15.000 mensen opvang maar ze kunnen geen plaats vinden omdat Vlaanderen niet klaar is met haar huiswerk. Dit is niet alleen problematisch voor de mensen met een zware handicap, maar ook de instelling heeft financiële problemen om haar leningen en het personeel af te betalen", verduidelijkt Bonte. 

Financiële kater 

Homevil heeft 1 miljoen euro voor die nieuwbouwvleugel betaald. "Onze regio Halle-Vilvoorde heeft extra plaatsen nodig. Het klassieke verwijt dat wij vaak krijgen is dat er te weinig initiatief wordt genomen. Wel nu, wij hebben samen met Homevil een nieuwe voorziening gebouwd en nu komen we tot de vaststelling dat het een bittere financiële kater kan worden. Mijn verstand is te klein om dit te begrijpen. De Vlaamse regering schiet hier echt te kort", aldus burgemeester Hans Bonte.

Meest gelezen