4 winnaars op het Songfestival? 50 jaar geleden kon het

29 maart 1969 - vandaag precies 50 jaar geleden - is in Songfestivaltermen een historische datum. Het was de dag waarop de liedjeswedstrijd liefst vier winnaars kreeg. Een unieke gebeurtenis die zich nooit meer kan herhalen.

Tegenwoordig vindt het Eurovisiesongfestival steevast in de maand mei plaats, maar in vroegere jaren kon dat wel eens eerder op het jaar voorvallen. En dat was ook het geval in 1969. Het Songfestival vond dat jaar plaats in Madrid (compleet met een decor ontworpen door Salvador Dalí) na de overwinning van de Spaanse zangeres Massiel het jaar ervoor.

Het werd een spannende avond die eindigde in de grootste verwarring. Vier landen hadden van de nationale jury's namelijk elk in totaal 18 punten gekregen:

  • Voor Nederland Lenny Kuhr, die "De troubadour" zong
  • Gastland Spanje met zangeres Salomé en het lied "Vivo cantando"
  • Met het typisch Franse chanson "Un jour, un enfant" kwam ook Frida Boccara voor Frankrijk op 18 punten
  • En ook het Verenigd Koninkrijk kreeg 18 punten voor het lied "Boom bang-a-bang" van zangeres Lulu

Niet wetend wie ze als winnares moest aankondigen, schakelde de Spaanse presentatrice de hulp in van de vertegenwoordiger van Eurovisie. En hij kon niet anders dan zowel Nederland, Spanje, Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk tot winnaars uitroepen. De medailles die aanvankelijk voorzien waren voor de  vertolker én schrijvers van het winnende lied, werden nu enkel aan de vertolkers van de vier winnende liedjes gegeven om elke winnaar toch een exemplaar te kunnen geven. Bovendien mocht elk van de winnaressen nog eens hun winnend liedje brengen. Van de vier winnaars uit 1969 zijn er nog drie in leven, de Franse zangeres Frida Boccara overleed al in 1996.

Voor de liefhebbers: het jaar 1969 kende dan wel vier Songfestivalwinnaars, 1900 jaar eerder - in het jaar 69 na Christus - kende het Romeinse Rijk een turbulent politiek jaar... met vier keizers.

Ex aequo

Uit ongenoegen met de gang van zaken en de onprofessionele aanpak, stuurden de Scandinavische landen het jaar erop hun kat naar het Songfestival.

Hoe dan ook zou het nooit meer voorkomen dat een Songfestival meerdere winnaars kende. In 1991 was er wel nog een ex aequo tussen Zweden (Carola met "Fångad av en stormvind") en Frankrijk (Amina met "C'est le dernier qui a parlé qui a raison"). Het was de Zweedse Carola die toen tot winnares werd uitgeroepen omdat ze meer topscores had gekregen.

Met de huidige puntentelling is een ex aequo zo goed als uitgesloten. Halen twee liedjes na de punten van de nationale jury's en de televoting toch nog dezelfde score, dan wegen de punten van de televoting door. Is er dan nog sprake van een gelijkstand, dan wordt gekeken naar het aantal landen van waaruit de betrokken liedjes punten hebben gekregen => de winnaar is dan het lied dat punten kreeg van het hoogste aantal verschillende landen.

Frida Boccara, "Un jour, un enfant"

Lenny Kuhr, "De troubadour"

Lulu, "Boom bang-a-bang"

Salomé, "Vivo cantando"

Onze Louis Neefs met "Jennifer Jennings" was op voorhand getipt als winnaar, maar werd uiteindelijk zevende op het Songfestival in 1969

Bekijk hier het journaalverslag van André Vermeulen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen