Videospeler inladen...

Afschaffen salariswagen leidt tot meer openbaar vervoer en... meer vrachtwagens

Het gebruik van de auto zal met 3,6 procent dalen, als de salariswagens van de weg zouden verdwijnen. Dat heeft het Planbureau berekend. Het aantal gebruikers van het openbaar vervoer zou met 6,7 procent stijgen. Opvallend is dat ook het vrachtwagenvervoer licht zou toenemen.

Het gebruik van de auto zal met 3,6 procent dalen, als de salariswagens van de weg zouden verdwijnen. Dat heeft het Planbureau berekend. Het aantal gebruikers van het openbaar vervoer zou met 6,7 procent stijgen. En meer mensen zouden ook te voet of met de fiets gaan, al geeft het Planbureau daarover geen cijfers.

Opvallend is dat ook het vrachtwagenvervoer licht zou toenemen, met 0,2 procent. Dat heeft ermee te maken dat de vrachtwagens vlotter kunnen rijden, als er minder auto's zijn door het verdwijnen van de salariswagens. En dat maakt dat goederenvervoer per vrachtwagen goedkoper wordt. 

Het afschaffen van de salariswagens zou de schatkist ook 1,9 miljard euro opbrengen. Het Planbureau berekende een en ander op verzoek van minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). Hij wou weten wat de impact was  van enkele voorstellen van de Klimaatcoalitie om de broeikasgassen te verminderen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen