BELGA/DECONINCK

Bekaert schrapt 281 jobs, vestiging in Moen sluit, personeel legt morgen het werk neer

Staaldraadfabrikant Bekaert schrapt 281 jobs. Het bedrijf wil herstructureringen doorvoeren in ons land. De fabriek in het West-Vlaamse Moen gaat dicht, en de productie verhuist naar Petrovice in Tsjechië.  Het personeel legt morgen het werk neer.

"We willen onze concurrentiekracht verhogen en onze capaciteiten en snelheid in het beantwoorden van klantennoden en snel veranderende marktontwikkelingen aanscherpen", luidt het in een persbericht van Bekaert.

De vestiging in Moen, bij Zwevegem, in West-Vlaanderen, sluit. "Dit is jammer genoeg geen verrassing voor ons. Het personeel leefde al maanden in onzekerheid", vertelt Karel Hoorelbeke van de christelijke vakbond LBC in een eerste reactie aan onze redactie. De woordvoerster van Bekaert spreekt van 106 ontslagen in Deerlijk, 70 in Moen, 44 in Zwevegem en 61 in Ingelmunster.

In Moen wordt staalkoord, ter versteviging van beton, gemaakt. "Onze vestiging kan tegen de huidige prijzen niet langer competitief blijven", verklaart Bekaert. De staaldraadfabrikant stelt dat "de concurrenten hun productie ook naar Centraal-Europa hebben verplaatst of vezels aankopen in lagekostenlanden".

Duurdere grondstoffen

Bekaert heeft het al een tijd moeilijk om de hogere prijzen van grondstoffen, vooral walsdraad, door te rekenen aan de klanten. Bovendien zit de internationale context ook niet mee. De handelsspanningen tussen Amerika en China en de brexit leiden tot heel wat onzekerheid. De omzet van het bedrijf is vorig jaar gestegen, maar de winst volgde niet. De nettowinst kromp van 185 tot 40 miljoen.

Begin deze maand kondigde Bekaert al een reeks organisatorische wijzigingen aan. Zo zal de raad van bestuur van 15 naar 13 leden slinken en zal Bert De Graeve in mei stoppen. De Graeve was sinds 2002 financieel directeur en sinds 2006 bedrijfsleider. De laatste vijf jaar was hij voorzitter van de raad van bestuur. 

Bij Bekaert werken in ons land 1.900 mensen in de vestigingen in Wetteren, Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster. Uit protest tegen de plannen van het bedrijf is het personeel van de getroffen vestigingen van plan morgen het werk neer te leggen. Wereldwijd werken er 29.000 mensen bij de staaldraadproducent.

Meest gelezen