Regering optimistisch over mogelijke impact "no deal"-brexit: "De vraag is: zijn de Britten klaar?"

Vanmorgen zit een speciale ministerraad samen om het (nog eens) te hebben over de brexit. Is ons land klaar voor de verschillende scenario’s die nu mogelijk zijn? De regering klinkt optimistisch. Er zijn extra douaniers aangeworven, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), en ook de bevoorrading van geneesmiddelen is verzekerd, zegt minister Maggie De Block (Open VLD). "De vraag is nu: zijn de Britten klaar?", klinkt het.

De federale regering is optimistisch over de mogelijke impact van een no-deal-brexit op ons land. De laatste maanden zijn er veel voorbereidingen getroffen, klinkt het bij verschillende ministers. Zo kregen bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk een douanenummer toegewezen, werden er extra douaniers aangeworven en zijn er maatregelen genomen om de bevoorrading van verschillende medicijnen te kunnen verzekeren. 

“Het ging om een 36-tal geneesmiddelen waar wij afhankelijk zijn van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “We hebben maatregelen genomen om te zorgen dat die beschikbaar blijven.”

Onvoldoende douaniers

Op vlak van douane zijn er 140 douaniers bijkomend gerekruteerd. “Binnenkort kunnen er nog honderd beginnen”, verzekert vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Toch blijft er dan nog een tekort van een 140-tal douaniers, en verlopen die sollicitaties niet vlot.

De Europese ministers van Justitie zaten maandag nog samen. “Voor wie in het Verenigd Koninkrijk wordt aangehouden en naar hier moet worden overgebracht, of omgekeerd, dat zal geen grote problemen geven”, gelooft minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Voor onze economie, vooral in West-Vlaanderen, betekent dit wel een pijnlijke stagnatie van de groei. Daar is weinig aan te doen.”

Toch zou handel met het Verenigd Koninkrijk en het vrij verkeer van mensen “rimpelloos” moeten kunnen verlopen, gelooft De Croo. “Maar als er aan de andere kant van het kanaal chaos is, gaan we dat ook voelen”, zegt hij. “De vraag is dus: zijn de Britten klaar?”  

Brexitwet

Straks ligt nog een brexitwet voor in het federaal parlement, met 250 maatregelen. Hoewel de regering geen meerderheid meer heeft in het parlement, wordt verwacht dat de voorstellen unaniem worden aangenomen. 

Meest gelezen