Anesthesist, radioloog, klinisch bioloog en psychiater samen op de planken voor het goede doel in Gent

Vijf personeelsleden van het Sint-Lucasziekenhuis in Gent hebben een toneelstuk in elkaar gebokst voor het goede doel. Ze namen Het Diner van Herman Koch onder handen. De repetities vonden plaats voor en na de werkuren. Maar soms ook in het operatiekwartier.

Stel je voor: een anesthesist, gastro-enteroloog, radioloog, klinisch bioloog en een psychiater op een podium! Een half ziekenhuis dus. Het zou het begin van een mop kunnen zijn, maar dat is het niet. Het personeel van het AZ Sint Lucas in Gent bokste een theatervoorstelling in elkaar voor het goede doel. De opbrengst gaat naar H.E.L.P. vzw en Revive vzw.

Typecasting

“Ik haakte ieder jaar om geld in te zamelen voor het goede doel”, zegt anesthesist Birgitte Vangehuchten. “Maar mijn vingers begonnen pijn te doen. Toen kreeg ik het idee om een toneelvoorstelling te maken. Mijn collega Marianne had ervaring met theater, en samen zijn we op zoek gegaan naar het geschikte toneelstuk. Daarna zochten we artsen die goed bij de rol pasten. Een beetje typecasting eigenlijk.”

“Ik hoop dat die typecasting wel meevalt in mijn geval”, lacht gastro-enteroloog Harald Peeters. “Mijn personage is de vervelende man van het toneelstuk.”

Het Diner

“Het stuk is een bewerking van Het Diner, een roman van Herman Koch. Het is een zwarte komedie,” vertelt klinisch bioloog Jos Van Acker. “Ja, een stuk vol morele dilemma’s”, voegt psychiater Koen Willems eraan toe. “Een beetje tragikomisch, waarbij we alle krochten van de persoonlijkheden verkennen.”

“Ik denk dat verschillenden van ons hun donkere kant hebben ontdekt. Dat moet ook wel om de rol te kunnen spelen. Als psychiater vond ik het ook een interessante zoektocht om te zien wat er in jezelf en de andere zit.”

Repeteren

De groep artsen had weinig of geen toneelervaring. Daarom kregen ze toneellessen van hun regisseur Lucas Tavernier. Maar de repetities vonden soms ook buiten de repetitieruimte plaats: “Het gebeurt dat we in het ziekenhuis in onze rol vallen. Als ik in de gang Koen passeer, dan zeggen we wel eens Paul en Serge tegen elkaar in de plaats van Harald en Koen. Vaak zeggen we dan ook een stukje van onze tekst op”, lacht Harald. “Hetzelfde gebeurt ook tussen Birgitte en mij. Ik werk vaak met haar samen in het operatiekwartier en dan gebeurt het weleens dat we in onze rol vallen.”

Ook Birgitte herkent deze situatie: “Ja, soms belt er een verpleegkundige om te vertellen dat de operatie gaat starten, als ik dan vraag wie er opereert, zeggen ze weleens ‘uw echtgenote’, en dan is iedereen in de war.”  

Teamspirit

Wie dacht dat dokters niets met theater hebben, heeft het mis. Er zijn meer gelijkenissen dan je denkt volgens Birgitte: “Als specialist in een ziekenhuis is het ook belangrijk dat je een teamspeler bent. Toneelspelen doe je ook als team. Je gaat er samen voor, je geniet er samen van. Het is echt teamwork en dat komt ook van pas op de werkvloer.”

“We zijn enorm naar elkaar toegegroeid, ik zou het iedereen aanraden”, voegt Harald er nog aan toe.

kasto80

Meest gelezen