Everzwijn aangereden aan wildwaarschuwingssysteem in Hechtel-Eksel

In Hechtel-Eksel is een everzwijn aangereden ter hoogte van het wildwaarschuwingssysteem dat sinds begin deze week in werking is. Het systeem werkt met sensoren en waarschuwt automobilisten als er wild oversteekt.

Oplichtende verkeersborden waarschuwen automobilisten als er dieren in aantocht zijn. Automobilisten kunnen dan hun snelheid minderen. Wat er met dit everzwijn misgelopen is, is nog onduidelijk zegt boswachter Eddy Ulenaers: "Er is een aanrijding geweest en de vraag is of de verkeersborden al dan niet gewerkt hebben. Maar dat weten we nu niet want er is geen aangifte geweest. En het kan natuurlijk ook een vrachtwagen geweest zijn die amper merkt dat hij een everzwijn heeft aangereden. Een personenwagen moet dat zeker gevoeld hebben."

Het is ook niet uitgesloten dat het om een menselijke fout gaat. Een bestuurder die te laat heeft afgeremd bijvoorbeeld of toch verrast is geweest. Het aantal ongevallen met everzwijnen is intussen al wel gedaald op de plek waar de afrastering staat, zelfs nog voor het eigenlijk waarschuwingssysteem in gebruik werd genomen.

Hoe werkt zo'n wildwaarschuwingssysteem?

Langs beide zijden van de weg zijn ecorasters geplaatst. Maar op twee plaatsen zijn er openingen van 10 à 20 meter. Als de wildcamera's aan die poorten dieren detecteren, lichten er verkeersborden langs de kant van de weg op. Automobilisten moeten dan vertragen tot eerst 70 km per uur en daarna tot 50 km per uur.

Vlaamse primeur

Het wildwaarschuwingssysteem werd maandag officieel voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het waarschuwingssysteem aan de Kamperbaan in Hechtel-Eksel is het eerste in Vlaanderen. Het zal een jaar lang worden uitgetest. Het is de bedoeling dat er later nog meer wegen mee worden uitgerust.

Meest gelezen