AFP

Boodschappen van blank nationalisme en separatisme verboden op Facebook

Vanaf volgende week zal Facebook berichten die verwijzen naar blank nationalisme of blank separatisme verwijderen van zijn platformen. Ook lof en steun voor die berichten wordt niet meer getolereerd. "Die concepten kunnen niet los gezien worden van haatboodschappen", schrijft Facebook. De maatregel komt er na de aanslagen in Christchurch. "Een heel welkom initiatief,  ik vraag me wel af met welke mensen en systemen Facebook dit zal controleren," zegt Tim Verheyden, expert sociale media bij VRT NWS.

Online videoplatformen, waaronder Facebook, werden wereldwijd op de vingers getikt, na de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. De dader zond een van de aanslagen live uit op Facebook. De beelden werden 4.000 keer aangeklikt voor Facebook ze verwijderde, maar ze zijn wel veelvuldig gedeeld. Facebook liet weten dat het in de eerste 24 uren na de aanslag 1,5 miljoen video's heeft verwijderd. 1,2 miljoen bestanden werden geblokkeerd nog voor ze gepubliceerd konden worden.

De dader in Christchurch had extremistische sympathieën en verwees in een manifest naar blanke overheersing. Facebook verscherpt nu zijn beleid. Berichten of beelden die naar white nationalism (blank nationalisme, nvr) of white separatism (blank separatisme, nvr) verwijzen, dat in de verf zetten of verheerlijken, zullen vanaf volgende week niet meer toegestaan zijn en verwijderd worden. "Het is duidelijk dat deze concepten diep gelinkt zijn aan georganiseerde haatgroepen en geen plaats hebben bij ons", luidt het in een blogpost.

Tot nu toe bande Facebook berichten die discrimineerden op basis van ras, etniciteit of religie. Daar hoorde ook white supremacy (blanke suprematie, nvr) bij, een strekking die blanken superieur vindt, verheven boven anderen. White nationalism, het vooropstellen van een blanke nationale identiteit, en white separatism, het pleiten voor het scheiden van mensen op basis van een blanke huidskleur, hoorde daar niet bij. Daarvoor kreeg het bedrijf veel kritiek.

"De voorbije maanden spraken we met burgerrechtenactivisten en wetenschappers, zij bevestigen ons dat blank nationalisme en blank separatisme niet betekenisvol gescheiden kunnen worden van blanke suprematie en georganiseerde haatgroepen", schrijft Facebook nu. "Het verheerlijken of steunen van blank nationalisme en blank separatisme zullen we daarom niet meer toestaan." De maatregel geldt voor Facebook en Instagram.

Het bedrijf voegt eraan toe dat mensen nog steeds trots mogen uiten over hun etnische erfgoed. Berichten of groepen die verwijzen naar bijvoorbeeld Amerikaanse identiteit of Baskisch separatisme, zullen dus wel nog kunnen. Boodschappen als "immigratie verscheurt dit land, blank separatisme is de oplossing", zullen niet meer worden getolereerd.

"Beter en sneller haatberichten opsporen en verwijderen"

“Er zullen helaas altijd mensen zijn die proberen om onze maatregelen te omzeilen om haat te verspreiden”, zegt Facebook nog. "Daarom moeten we beter en sneller haatberichten op onze platformen kunnen opsporen en verwijderen. We blijven onze technologieën daartoe verbeteren."

Wie in de VS op Facebook groepen of berichten opzoekt die verwijzen naar blanke suprematie en aanverwanten, zal worden doorverwezen naar een organisatie die mensen helpt om haatgroepen te verlaten.

"Goed initiatief, maar hoe gaat Facebook dit aanpakken?"

"Ik juich het toe dat Facebook deze stap aankondigt in de strijd tegen haatboodschappen", zegt Tim Verheyden, expert sociale media en fake news bij VRT NWS. "Het is goed dat ze op zijn minst iets doen aan hate speech, wat toch een van de grootste moeilijkheden, een van dé uitdagingen van de toekomst is voor sociale media."

Het blijft voorlopig wel koffiedik kijken hoe Facebook dit gaat aanpakken. "Ik vraag me af, met welke mensen, welke systemen gaan ze die haatberichten detecteren en controleren? Gaan ze artificiële intelligentie (AI) inzetten? Hoe goed getraind gaat die AI zijn? Haatboodschappen zijn heel taal- en regiogebonden. Ze kunnen overduidelijk zijn, verwijzingen naar het blanke ras, bijvoorbeeld, maar ook heel erg subtiel. En dan heb je ook de memes, de filmpjes..."

Daarnaast wordt het volgens Verheyden interessant om te bekijken hoe Facebook het evenwicht zal bewaren met de vrijheid van meningsuiting, een principe waar ze heel sterk achter staan en ook heel sterk bewaken. "Het is een dunne lijn. Het wordt een uitdaging, maar ik kijk ernaar uit. Hate speech is de laatste jaren spectaculair gestegen, elk initiatief om het aan te pakken, kunnen we alleen maar verwelkomen."

Meest gelezen