Inbrekers neerschieten is niet langer "buitensporig geweld" in Italië

Het Italiaanse parlement heeft het licht op groen gezet voor de versoepeling van het recht op zelfverdediging. Burgers die een overvaller neerschieten, kunnen niet langer veroordeeld worden voor buitensporig geweld. "Met deze wet garanderen we eindelijk het principe van wettelijke verdediging voor mensen die worden aangevallen in hun huis, winkel of horecazaak", reageert minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.

Het Italiaanse parlement heeft een wet goedgekeurd die het moeilijker maakt voor rechters om burgers te straffen voor het neerschieten van overvallers in hun eigendom. De wet op legitieme zelfverdediging is er gekomen op vraag van de rechts-populistische regeringspartij Lega van Matteo Salvini.

"Het is een fantastische dag voor de Italianen. Met deze wet garanderen we eindelijk het principe van wettelijke verdediging voor mensen die worden aangevallen in hun huis, winkel of horecazaak", reageert Salvini.

De gewelddadige criminaliteit in Italië is de voorbije jaren gedaald. Vorig jaar daalde het aantal moorden met meer dan 16 procent en het aantal gewapende overvallend daalde met 12,3 procent. Lega hield het onderwerp van de legitieme zelfverdediging de voorbije maanden hoog op de agenda.

Burgers kunnen niet langer veroordeeld worden voor het gebruik van buitensporig geweld wanneer ze overvallers neerschieten "in een staat van ernstige verwarring door een gevaarlijke situatie". In de nieuwe wet is ook opgenomen dat dieven zwaarder gestraft kunnen worden voor inbraak en gewapende overvallen.

Verschillende leden van de oppositie en magistraten hebben de nieuwe wet veroordeeld omdat het een vrijgeleide kan geven aan straffeloosheid voor het neerschieten van indringers. "Mensen in de rug schieten zal nooit kunnen", pareerde Giulia Bongiorno van Lega de kritiek.

Meest gelezen