Videospeler inladen...

Genezen van kanker? Dan betaalt u geen extra kosten meer voor een lening of een verzekering

Wie genezen verklaard is van een kanker moet zich voortaan zonder extra kosten kunnen verzekeren voor een lening. De medische voorgeschiedenis mag geen rol meer spelen bij het bepalen van de kostprijs van bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering. De Kamer keurt dat zogenoemde "recht op vergeten" straks goed.

Wanneer iemand kanker heeft gehad, maar genezen verklaard is, heeft hij of zij het soms moeilijk om bij een bank of een verzekeringmaatschappij een schuldsaldoverzekering te krijgen. De verzekering wordt geweigerd of er wordt een veel hogere premie aangerekend.  

Dat zal in de toekomst niet meer kunnen, zegt minister van Arbeid Kris Peeters (CD&V) in "Villa Politica". "Wij hebben dat het recht op vergeten genoemd, wat ook in Frankrijk bestaat. Het komt erop neer dat wanneer iemand genezen is verklaard de banken of verzekeringsmaatschappijen daar geen rekening mee mogen houden, zij moeten dat vergeten."

"Wij hebben bij koninklijk besluit een aantal kankers opgenoemd met de termijn waarop men genezen verklaard kan worden. Wij hebben een deel daarvan van Frankrijk overgenomen om te zeggen: wanneer u borstkanker hebt gehad, dan mag de bank u zoveel jaar nadat de actieve behandeling is stopgezet geen extra kost aanrekenen.  

"Het is de bedoeling om dit principe zeker voor kankerpatiënten in te voeren, maar we hebben het ook op tafel gelegd voor bijvoorbeeld diabetici, die volledig volgens de instructies van de artsen leven. Wij willen het uitbreiden naar bepaalde chronische ziekten" zegt Peeters.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen