Videospeler inladen...

Ex-"ouderling" bij Jehova's getuigen treedt uit anonimiteit: "Organisatie weet perfect hoeveel misbruikers er zijn"

De leiding van de getuigen van Jehova weet perfect hoeveel kindermisbruikers er in de organisatie zitten. Dat zegt Kurt De Kerf, een voormalige "ouderling" binnen de Jehova's getuigen in "De afspraak". De Kerf getuigde gisteren anoniem in "Pano", maar vandaag treedt hij uit de anonimiteit.

Gisteren kwam in "Pano" aan het licht hoe kindermisbruik wordt toegedekt binnen de gemeenschap van de getuigen van Jehova. Kurt De Kerf, een van de anonieme getuigen in de reportage, vertelt nu in alle openheid zijn verhaal. Tot een kleine 10 jaar geleden was hij lid van de getuigen. Meer dan 20 jaar lang bekleedde hij de functie van ouderling. Zij onderzoeken beschuldigingen aan de hand van Bijbelse teksten.

"Ik wil er open over spreken, omdat het de waarheid is die ik vertel", zegt hij. "Ik hoop dat het misschien voor de slachtoffers de drempel verlaagt om alsnog te melden wat hen is overkomen, zodat ze de juiste hulp krijgen om hun trauma enigszins te verlichten." Dat hij in "Pano" koos voor anonimiteit, komt naar eigen zeggen omdat hij vrienden en familie niet wilde kwetsen. Zijn ouders zijn nog steeds lid van de organisatie.

Instructies

In "Pano" deed De Kerf het verhaal hoe hij als ouderling, een soort rechter, de zaak moest behandelen van een 16-jarig meisje dat aangerand was door haar vader. "Het eerste dat je in zulke kwesties doet is de instructies volgen", vertelt hij. "Als ouderling heb je een soort geheim boek van de organisatie waarin je de procedures voor zulke zaken terugvindt."

Als ouderling heb je een soort geheim boek met procedures voor zulke zaken

"In dat boek wordt verteld dat je in een eerste fase contact moet opnemen met het hoofdkwartier in Brussel. Ik heb dat gedaan. Toen zeiden ze: onderneem niets naar buiten toe, licht zeker de politie niet in, maar start intern een comité op met 3 ouderlingen om de zaak te onderzoeken. Maar daar zijn wij niet voor opgeleid. Ik heb de kunde daar niet voor. Je hebt mensen nodig die opgeleid zijn om slachtoffers te begeleiden."

De Kerf en zijn collega-ouderlingen volgden de interne procedure in de zaak. Dat hield in dat ze formulieren moesten invullen en doorsturen naar de leiding van de organisatie. "We hebben de naam van die man doorgegeven in een blauwe envelop, waarvan zij ontkennen dat die bestaan. Die brief is bij hen aangekomen, zij weten heel precies hoeveel misbruikers er in België binnen hun organisatie zijn." Om zijn woorden kracht bij te zetten bracht De Kerf een dergelijke envelop ook mee naar de studio. 

Bekijk hieronder het bewuste fragment (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik ben beschikbaar voor de instanties"

De zaak dateert van 15 à 20 jaar geleden. Er was ook een ander incident met dezelfde man, vertelt De Kerf nog, waarbij die zich voordeed als een jong meisje in een chatbox met andere jongeren. "Ik heb toen tegen andere ouderlingen gezegd: moeten we zulke zaken niet aangeven? Maar dan word je daarvoor op de vingers getikt omdat je je moet houden aan de instructies." 

De leiding van de Jehova's getuigen ondernam geen actie tegen de man. Volgens De Kerf past men een twee-getuigen-regel toe. "Maar die man ontkende natuurlijk en in dit soort zaken heb je geen getuigen. En dan zegt men: we laten het in de handen van Jehova, van God."

De Kerf heeft zijn verhaal enkele weken geleden ook verteld aan het IACSSO, de "sektewaakhond" in ons land. Riskeert hij zelf vervolging omdat hij geen actie ondernomen heeft? "Ze hebben mijn verklaring overgemaakt aan de procureur en die zal verder beslissen hoe de zaak wordt behandeld. Ik ben beschikbaar voor de instanties", zegt hij.

Ze hebben mijn verklaring overgemaakt aan de procureur en die zal verder beslissen hoe de zaak wordt behandeld

Bekijk het volledige verhaal van Kurt De Kerf in "De afspraak" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Heel wat meldingen in nasleep van "Pano"

Bij Reclaimed Voices, een extern meldpunt voor misbruik bij de getuigen van Jehova, zijn na de uitzending van "Pano" al 18 getuigenissen binnengelopen. Het merendeel van de meldingen gaat over seksueel misbruik van kinderen, zegt Pascal Mertens, mede-oprichter van het meldpunt.

Tele-Onthaal kreeg een 15-tal oproepen gelinkt aan de "Pano". En ook sektewaakhond IACSSO en de redactie van "Pano" zelf kregen een aantal getuigenissen binnen. 

Reclaimed Voices kan worden gecontacteerd via hun website, waar u een nummer en mailadres terugvindt.

Nood aan een gesprek? Dan kan u terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Meest gelezen