Videospeler inladen...

Kever tast nu ook sparren aan op Galgenberg in Heusden-Zolder

In het domeinbos Galgenberg in Heusden-Zolder wordt binnenkort noodgedwongen 3 hectare bos gekapt. In het bos staan fijnsparren en die zijn aangetast door de letterzetter. Dat is een kever die onder de schors van naaldbomen graaft om te kunnen paren.

"De bomen sterven daardoor af, er zit niet anders op ze te kappen", zegt boswachter Raf Spelkens. "Als we de sparren laten staan, gaan ze op den duur toch omvallen en met al die wandelpaden hier kan dat gevaarlijk zijn." Er zal nu zo'n 3 ha fijnsparren gekapt worden. "Dat gaat een slagveld zijn, geeft de boswachter' toe. "Ja, dat gaat echt niet mooi zijn maar de loofbomen blijven wel staan, dus we hopen dat die zich snel zullen uitzaaien en de leegte opvullen."

Epidemie

Door de letterzetter zijn in Limburg al op verschillende plaatsen bomen gekapt, onder meer in het Domherenpark in Heusden-Zolder, het Hobos in Overpelt. En ook in de rest van Vlaanderen rukt de kever op. Het Agentschap voor Natuur en Bos probeert gekapte sparren nu te vervangen door inheemse bomen. Die worden niet aangetast door de letterzetter.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Meest gelezen