Lievegem restaureert afbrokkelende kerkruïnes

De gemeente Lievegem gaat de restanten van de uitgebrande kerk van Waarschoot restaureren. De oude kerk brandde 17 jaar geleden uit op oudejaarsnacht, sindsdien staan er enkel nog wat ruïnes. In de loop der jaren brokkelden die af, er hangen al jaren veiligheidsnetten. Na de restauratie kunnen die weg en kan het evenementenplein er opnieuw gebruikt worden.

Michiel Claeys, uitbater van café 't Durp aan het kerkplein in Waarschoot, stoort zich al lang aan de ruïnes. En dan vooral aan de veiligheidsnetten die de site moeten beveiligen. Want die geven het plein heel wat minder glans en zorgen er ook voor dat grote evenementen er niet plaats kunnen vinden. "Eigenlijk is het een heel mooie site waarvan ze hebben proberen te bewaren wat ze konden bewaren. Bovenaan, aan de bogen, zijn door weersomstandigheden - vorst, regen - stenen naar beneden gevallen. Ze hebben dat proberen te verzekeren met netten en hekken, maar dat is een doorn in het oog. Want de prachtige site, die eigenlijk toegankelijk moest zijn voor allerlei evenementen, is als sinds het allereerste begin afgezet." Claeys hoopt dat gemeente Lievegem haar woord houdt en dat de ruïne nu echt gerestaureerd wordt zodat de netten en hekken weg kunnen. 

Vandalenstreek

De inwoners van Waarschoot, en bij uitbreiding van heel Lievegem, zijn intussen al gewend aan de afgezette site. Want de brand dateert al van 2002. Na een onderzoek bleek die aangestoken. Het ging om een uit de hand gelopen vandalenstreek door een tiener die de hele kerk in lichterlaaie zette. De gemeente gaat de restanten van de kerk nu opnieuw laten metselen zodat ze steviger zijn en zodat er geen brokstukken meer naar beneden kunnen komen. Nog dit jaar beginnen de werken om het kerkplein van Waarschoot weer gebruiksklaar te maken. 

kasto80

Meest gelezen