Minister van Werk Peeters stelt sociaal bemiddelaars aan voor Skeyes: stakingsacties worden opgeschort

Zowel de directie als de vakbonden bij luchtverkeersleider Skeyes hebben gepleit voor de aanstelling van een sociaal bemiddelaar om uit de impasse te geraken. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft er nu twee aangeduid. De stakingsacties worden vanaf morgen tot na het weekend opgeschort.

Vanaf morgen tot en met maandag zal er zeker niet gestaakt worden bij luchtverkeersleider Skeyes, dat laat de christelijke vakbond ACV weten. Omdat er nu twee sociale bemiddelaars zijn aangesteld door minister van Werk Kris Peeters willen de bonden een afwachtende houding aannemen om te bekijken wat de voorwaarden zijn voor de bemiddelingsprocedure.

De aanstelling van de sociale bemiddelaars komt er op een moment dat zowel de bonden als de directie in een communicatieconflict zijn terechtgekomen in de media.

De CEO van Skeyes, Johan Decuyper, had zondag gezegd dat de stilzwijgende meerderheid van de luchtverkeersleiders plichtsbewuste mensen zijn. "Slechts enkelingen gijzelen het bedrijf", zei hij in "De zevende dag". 

Maar in een open brief betwisten de luchtverkeersleiders dat. "Alle ondergetekenden van deze brief verwerpen het akkoord dat het management oplegde en steunen de volgens ons noodzakelijke acties. De "grote stilzwijgende meerderheid" wil inderdaad graag een kwalitatieve en veilige service bieden, maar met uw uitlatingen in de pers en dit akkoord biedt u ons daarin geen enkele ondersteuning."

De open brief is op dit moment ondertekend door ruim 80 procent van de 265 luchtverkeersleiders.

Moeilijk conflict

Het Belgische luchtruim heeft al 14 dagen hinder ondervonden dit jaar door de acties bij de luchtverkeersleiders. Het geduld bij luchtvaartmaatschappijen raakte de voorbije dagen ook op. Brussels Airlines heeft berekend dat de acties de maatschappij al 4 miljoen euro gekost heeft.

De luchtverkeersleiders voeren actie uit onvrede met de te hoge werkdruk bij het bedrijf. Vakbonden en directie hebben al meermaals rond de tafel gezeten zonder een grote doorbraak. Vorige week werd wel een akkoord gesloten tussen de directie en de socialistische bond, maar dat akkoord werd verworpen door de liberale en de christelijke vakbond. 

Meest gelezen