Meer Het Vinne in Zoutleeuw volledig leeggepompt: "Eerste keer op zo'n grote schaal in Vlaanderen"

Het meer van provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw, het grootste binnenmeer van Vlaanderen, wordt binnenkort volledig leeggepompt. Er zit te veel slib op de bodem van het meer waardoor er te weinig zuurstof overblijft in het water.

De werken starten in juni, volop in het toeristische seizoen. Volgens gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD) is die timing niet toevallig gekozen. "Dat is vlak na het broedseizoen van de vogels. Het domein zal uiteraard open blijven tijdens de werken. Het is de eerste keer dat dit op zo'n grote schaal gebeurt in Vlaanderen. Door de unieke werken zal het zeker de moeite zijn om eens langs te komen op ons mooie domein."

800.000 kubieke meter

Bij de werken in 2004 is er te veel slib achtergebleven op de bodem van het meer. "Daardoor is er veel organisch materiaal blijven liggen en dat neemt veel zuurstof uit het water weg. In totaal zullen we meer dan 800.000 kubieke meter water moeten wegpompen, dus dat wordt een hele klus. De werken zullen dan ook een paar maanden in beslag nemen", aldus Schevenels. De grote vissen worden tijdens de werken tijdelijk opgevangen in andere vijvers.

Meest gelezen