Videospeler inladen...

Britse parlement stemt morgen opnieuw over brexitakkoord (of toch een deel ervan)

Het Britse parlement gaat morgen een derde keer stemmen over het akkoord dat premier Theresa May sloot met de Europese Unie. Ditmaal ligt echter slechts één deel van het akkoord op tafel, het zogenoemde Withdrawal Agreement of het uittredingsakkoord. Over de politieke verklaring die de toekomstige relatie met de Europese Unie regelt, moet het parlement zich ditmaal niet uitspreken.

De fractieleider van de Conservatieve Partij, Andrea Leadsom, suggereerde eerder al dat er morgen een derde stemming zou komen. Maar waarover er dan zou worden gestemd, was onduidelijk.

Parlementsvoorzitter John Bercow had immers nogmaals gewaarschuwd dat een al weggestemd akkoord niet nogmaals in dezelfde vorm ter stemming mag worden voorgelegd. Daarom is er nu dus voor gekozen om slechts over één deel van het akkoord te laten stemmen. Daar kan Bercow zich wél in vinden.

Het uittredingsakkoord, het deel dat morgen ter stemming wordt voorgelegd, is het belangrijkste deel van het brexitakkoord, dat het meest ter discussie staat. Het legt onder meer vast hoeveel geld het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verschuldigd is, en het gaat ook over de omstreden "backstop", de regeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Labour zal tegen het akkoord stemmen

De twee vorige keren dat over het (volledige) brexitakkoord werd gestemd, werd het overtuigend verworpen. Of alléén het uittredingsakkoord wel een meerderheid zal krijgen, is maar de vraag.

Als er een meerderheid wordt gevonden, dan zou het Verenigd Koninkrijk uitstel moeten krijgen tot 22 mei om uit de Europese Unie te stappen. 

"De stemming van morgen geeft het parlement de kans om dat uitstel te garanderen", zegt Andrea Leadsom. "Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat we niet in de situatie willen belanden waarbij we om een nieuw uitstel moeten vragen."

Maar de kans dat er een meerderheid wordt gevonden voor de tekst die nu voorligt, lijkt -alweer- klein. De DUP, gedoogpartner van premier May in de Britse regering, en oppositiepartij Labour zeggen dat ze opnieuw tegen het akkoord zullen stemmen. Labour-voorzitter Jeremy Corbyn vindt dat de twee delen van het akkoord niet zomaar uit elkaar mogen worden gehaald.

Ivan Ollevier vat vanuit Londen nog eens de verschillende "brexitroutes" samen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen