Nederlandse partij Forum voor Democratie heeft kliklijn voor "te linkse leerkrachten"

Leerlingen en studenten worden in het onderwijs aan de lopende band geïndoctrineerd. Dat zegt de studiedienst van de Nederlandse rechts-populistische partij Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet die vorige week de provinciale verkiezingen won. De partij start nu met een "kliklijn" voor "te linkse leerkrachten". 

Volgens de studiedienst van FvD, Renaissance Instituut, krijgen ze bijna dagelijks meldingen binnen van leraren die hun persoonlijke overtuiging proberen op te dringen aan leerlingen. "Om het probleem in kaart te brengen", klinkt het in een YouTube-filmpje, "zijn we op zoek naar jullie getuigenissen, als student, leerling of ouder".

Bekijk hieronder het YouTube-filmpje en lees verder onder de video:

De actie lokt veel reactie uit bij leerkrachten, politiek en vakbonden. Minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) noemt het initiatief bij de NOS een "moderne schandpaal". Hij gelooft niet dat leerkrachten met indoctrinatie bezig zijn. 

"Ik moet de eerste leraar nog tegenkomen die zijn leerlingen wil indoctrineren. Leerkrachten hebben altijd te maken met een enorme diversiteit in hun klassen en met politieke voorkeuren van ouders. Daar gaat iedereen prima mee om. Een kliklijn verstoort de verhoudingen", zegt de vakbond bij de NOS.

Ook de leerkrachten zelf zijn niet te spreken over de actie. Zo heeft een leerkracht zichzelf gemeld. Hij schreef ook een open brief, die hij deelde op zijn Twitteraccount. (lees verder onder de tweet)

Bij Forum voor Democratie begrijpen ze de ophef niet. Volgens hen worden jongeren op school gediscrimineerd omdat ze anders denken. "We willen het enkel onderzoeken", klinkt het.

Het idee komt uit Duitsland, waar het radicaal-rechtse AfD in de deelstaat Hamburg eerder al eenzelfde oproep lanceerde, om "linkse leerkrachten" te verklikken.

Meest gelezen