Beste Frank Van Massenhove, u dwaalt: heel wat politici zijn wel degelijk bezig met goed beleid 

Deze week was topambtenaar Frank Van Massen­hove scherp voor de politiek. "Er is over nagenoeg niets in dit land een plan", liet hij onomwonden optekenen in een afscheidsinterview. Hans Maes, voorzitter van Jong VLD, is ronduit verbaasd. Hij vindt dat Van Massenhove "dwaalt" en legt hieronder uit waarom.

Beste Frank,

Volgens u heeft de politiek in dit land voor niets nog een plan. Sta me toe tegenover uw fin-de-carrièrestandpunt het perspectief van een politieke aspirant te plaatsen. Het interview dat u naar aanleiding van uw nakend pensioen gaf aan Knack heb ik gelezen met een mix van ongeloof en verontwaardiging. De wijze waarop u bij uw vertrek de hele politiek afschildert als kortzichtig, visieloos en collectief gefaald, is een slag in het gezicht van elke politiek geëngageerde jongere.

Uw beschrijving van de manier waarop ons land wordt bestuurd, leest toch als een erg selectieve interpretatie van de realiteit. Of dit bewust is, dan wel het resultaat van een soort tunnelvisie laat ik in het midden.

Kijk verder dan de mediatieke optredens van politieke zwaargewichten en hun sensationele conflicten

“Ik geloof niet langer dat politici nog oprecht streven naar goed beleid, of dat ze het deugdelijke bestuur van de staat en de samenleving vooropstellen,” vertelt u aan Knack. Toegegeven, er zijn tal van zaken in de politiek die je snel cynisch kunnen maken, maar really? Wat met hardwerkende (vak)ministers die buiten de spotlights van de media bouwen aan degelijk beleid? En de horde backbenchers in de parlementen die zich vooral laten zien door hun daden eerder dan hun woorden?  Wat met al die competente burgemeesters die dag in dag uit klaarstaan voor hun burgers? En het leger competente schepenen? En de massa medewerkers en vrijwilligers die zich politiek en maatschappelijk inzetten en hun steentje bijdragen?

U doet alsof het enige dat al deze mensen bezighoudt de eigen politieke overlevingsstrategie zou zijn. Alsof vooruitgang in ons land zich pas manifesteert wanneer het echt niet anders kan. U dwaalt. Verruim uw blik, kijk verder dan de mediatieke optredens van politieke zwaargewichten en hun sensationele conflicten, en je zal zien dat heel wat politici wel degelijk bezig zijn met goed beleid en deugdelijk bestuur,  in het belang van de samenleving. Dat visie en langetermijnperspectief wél aanwezig zijn. Kijk achter het gordijn, en vind mensen met moed, durf en leiderschap.

Wat ik mis

U klaagt terecht aan dat ons systeem deze kwaliteiten weinig ruimte biedt. Opeenvolgende staatshervormingen hebben het bestuur van ons land inderdaad complex en zo goed als onwerkbaar gemaakt. Het taboe op herfederalisering brokkelt gelukkig stukje bij beetje af, mede onder impuls van een jonge generatie voor wie communautaire kwesties een ver-van-mijn-bedshow zijn geworden. Millennials en digital natives die aan logge overheidsstructuren geen boodschap meer hebben, maar steevast kiezen voor snelle, efficiënte en liefst zo goedkoop mogelijke oplossingen. Een dooddoener volgens u, want dat wil iedereen, maar niemand weet hoe. 

U benoemt bij uw afscheid een resem van reële problemen. Particratie, de snel opeenvolgende verkiezingscycli, eendimensionele media, hoge belastingen voor vaak ondermaatse dienstverlening. Wat ik mis is een constructieve eindnoot. Een gids van iemand die na al die jaren bulkt van ervaring, met antwoorden op de geschetste problemen. Wat ik ook mis is een engagement. Om mee plannen voor ons land te maken. Om vanuit een bevoorrechte positie de weg te wijzen en perspectief te bieden op lange termijn.

Zoek mee naar oplossingen. Engagez-vous

Misschien ligt het aan onze respectievelijke leeftijd, maar wanneer geconfronteerd met een ontgoochelende politiek, is engagement mijn antwoord. Ik ben vijf jaar geleden de politiek in gestapt, omdat ik niet aan de zijlijn wil staan roepen wanneer ik een probleem zie. Maar ik wil deel uitmaken van de oplossing.

Omdat ik actief mee wil bouwen aan de samenleving van morgen, een die beter zal zijn dan vandaag zolang we er maar samen hard genoeg aan timmeren. Als voorzitter van Jong VLD zet ik me elke dag in om jongeren te overtuigen en ze warm te maken voor politiek engagement. Omdat ik ervan overtuigd ben dat de problemen zichzelf niet gaan oplossen. Gelukkig heb ik tegenwoordig weinig moeite om ze te overtuigen, hun bezorgdheid over de toekomst van onze planeet doet het werk voor mij. 

Laat ons samen plannen smeden. Visie terugbrengen. Over generaties en partijkleuren heen. Samen met de massa politici die wel bezig is met degelijk bestuur en het algemeen belang. Zoek mee naar de oplossingen van morgen die het antwoord zijn op de problemen van vandaag. Engagez-vous. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen