Videospeler inladen...

Opnieuw meer jongeren die zonder diploma de school verlaten en het zijn vooral jongens

Voor het tweede jaar op rij is het aantal jongeren gestegen dat zonder diploma het middelbaar onderwijs verlaat: van 10,3 procent naar 11 procent. Door de krapte op de arbeidsmarkt laten vooral jongens zich verleiden om vroegtijdig te stoppen met de school en te gaan werken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderwijsminister Crevits.

Vorig jaar bleek dat voor het eerst in jaren het aantal leerlingen dat de school verlaat zonder diploma opnieuw toeneemt. Ook toen werd verwezen naar de vele jobkansen op de arbeidsmarkt, waardoor jongeren er sneller voor kiezen om de schoolbanken te verlaten. En de nieuwe cijfers bevestigen deze trend, luidt het. 

 We zien uit onderzoek dat de aantrekkingskracht van de arbeidsmarkt veel sterker doorweegt bij jongens dan bij meisjes. 

Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits

In het schooljaar 2016-2017 (de meest recente cijfers) waren er 7.524 vroegtijdige schoolverlaters of zo'n 11 procent. Een jaar eerder waren het er nog 7.167 of 10,3 procent. Onderwijsminister Crevits betreurt de stijging en vindt het opvallend dat vooral jongens voortijdig afhaken. 

In een vorig rapport bedroeg het percentage jongens tussen 18 en 25 jaar dat het secundair onderwijs verlaat zonder diploma 12,6 procent, nu is dat gestegen naar 13,9 procent. Bij de meisjes blijft het aandeel stabiel op 8 procent. 

Onderzoek wijst uit dat de aantrekkingskracht van de arbeidsmarkt sterker weegt bij jongens dan bij meisjes, zegt de minister. 

Bijna één derde van de schoolverlaters probeert 1 jaar later opnieuw om een diploma te halen

Maar ook opvallend is dat bijna één derde van de jongeren een jaar nadat ze de school hebben verlaten, weer gaat studeren om een diploma te halen via de Examencommissie secundair onderwijs of een centrum van het volwassenenonderwijs. 

Vanaf volgend schooljaar gaat de hervorming van het volwassenenonderwijs in. Centra met veel kwetsbare cursisten, zoals werkzoekenden of kortgeschoolden zullen dan meer lesgevers, werkingsmiddelen en ondersteunend personeel krijgen, zegt de minister.

Schoolverlaters zijn misschien wel schoolmoe, maar daarom niet altijd leermoe

Bijna 60 procent van de vroegtijdige schoolverlaters zit in het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Daar ligt de kans om zonder diploma de school te verlaten meer dan 24 keer zo hoog als in het algemeen secundair onderwijs, legt de minister uit.

Daarom rekent minister Crevits sterk op het nieuwe duaal leren, waarbij jongeren een geschikte werkplek krijgen, waardoor ze deels in de klas en deels op de werkvloer kunnen leren. "Want jonge schoolverlaters zijn misschien wel schoolmoe, maar daarom niet altijd leermoe", aldus de minister. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het interview met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits:

Videospeler inladen...

Meest gelezen