Er zijn nog altijd verschillende scenario's mogelijk, gaande van een nieuw referendum tot nieuwe verkiezingen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Het Britse parlement verwerpt álle mogelijke brexit-scenario's: hoe moet het nu verder? Verkiezingen?

Het Britse parlement verwierp gisterenavond alle mogelijke brexit-oplossingen, van "geen brexit" tot "brexit zonder akkoord". De "staatsgreep van het parlement" heeft dus voorlopig niets opgeleverd. Zullen de parlementsleden nu wél voor het akkoord van premier Theresa May stemmen? Vijf vragen en vijf antwoorden.

1. Welke scenario's heeft het parlement verworpen?

Het parlement verwierp zowat alle mogelijke oplossingen voor de brexit:  "geen brexit", een "zachte brexit", een brexit zonder akkoord tot een tweede referendum. De bedoeling was dat het parlement een alternatief zou vinden voor het akkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar sloot met de EU. Dat hebben ze immers al twee keer verworpen. Maar er is dus geen alternatief, er is dus geen enkel brexit-scenario waar het parlement achter kan gaan staan.

2. Geeft het parlement het helemaal op?

Nee, de bedoeling is dat de parlementsleden het maandag nog eens proberen. Ze zouden de voorstellen die de meeste stemmen haalden nog eens kunnen bekijken en voorleggen aan het parlement.

Dat zijn de voorstellen voor een "zachte brexit", waarbij het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie blijft en nauw verbonden blijft met de interne markt van de EU, en het voorstel waarbij een eventueel akkoord nog eens ter stemming wordt voorgelegd aan de Britten. Een tweede referendum dus.  

3. Maakt de "deal" van May nu meer kans?

Dat is wat een aantal conservatieve parlementsleden gisteravond besloten: nu duidelijk is dat er voor geen enkel ander alternatief voorstel een meerderheid is, moet het parlement voor het akkoord van May stemmen. Maar de DUP, de Noord-Ierse partij die de minderheidsregering van May steunt, strooide meteen roet in het eten. Ze kondigden aan dat ze het akkoord van May - ook bij een derde poging - niét zullen steunen.

4. Waarom blijven partijleden van May zich verzetten?

Daar zijn verschillende redenen voor: ze vinden het "alimentatiegeld" dat ze aan de Europese Unie moeten betalen te hoog (40 miljard pond) en ze vinden het deel over de toekomstige relatie te vaag.

Maar de grootste tegenstand is er nog altijd tegen de zogenoemde "backstop". Om de grens op het Ierse eiland (een toekomstige buitengrens van de EU) open te houden, zou het hele Verenigd Koninkrijk nog een tijdlang in de douane-unie blijven. Zolang dat het geval is, kan Groot-Brittannië geen eigen handelsakkoorden afsluiten. En daar is het de "harde brexiteers" allemaal om te doen.

5. Hoe moet het nu verder?

Momenteel zit de situatie muurvast. Premier May heeft gisteren beloofd dat ze opstapt als haar akkoord wordt goedgekeurd en de brexit een feit is, na 22 mei dus. Ze was van plan dat akkoord deze week nog een derde keer aan het parlement voor te leggen, maar het is onduidelijk of ze dat nog zal doen.

Een scenario dat niet tussen de acht opties van gisteravond stond, is nieuwe algemene verkiezingen. Dat scenario is misschien de enige overblijvende uitweg.

Bekijk de laatste stand van zaken over de brexit in "Het Journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen