PS-lijsttrekker Europees Parlement Paul Magnette over klimaat: "Bedrijven niet belasten, maar normen opleggen"

Het klimaatbeleid is de verantwoordelijkheid van publieke overheden en van bedrijven. Dat zegt de PS-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Paul Magnette, op de RTBF. Dat wil niet zeggen dat de bedrijven meer belast moeten worden, maar wel dat hen normen moeten worden opgelegd.

De Franstalige liberalen van de MR hadden vorige week zware kritiek op de PS omdat die de bedrijven nieuwe belastingen zou willen opleggen om de klimaatsdoelstellingen te bereiken. Magnette ontkent dat en zet de tegenaanval in: "De MR is op geen enkel vlak nog geloofwaardig en de klimaatvoorstellen van de partij stellen niets voor. Ze hebben er blijkbaar nog nooit over nagedacht."

Magnette stelt een andere manier van werken dan belastingen voor. "Wat volgens mij het best werkt voor bedrijven is het opleggen van normen. Toen ik minister van Klimaat was, heb ik het Europees verbod op gloeilampen ingevoerd. Er was daarover wat consternatie, maar dat heeft geen enkel probleem opgeleverd. De industrie werd verplicht zich aan te passen en heeft nieuwe manieren van verlichting uitgevonden. Dat heeft tot technologische innovatie en het besparen van energie geleid. De regeringen moeten op dezelfde manier de bedrijven tot aanpassingen aanzetten."

De slogan "iedereen moet zijn steentje bijdragen" mag volgens Magnette niet uitsluitend op de individuele burger worden toegespitst. "De burger past zich aan aan wat op de markt aanwezig is. Hij koopt voeding op basis van wat beschikbaar is en op basis van zijn koopkracht. Het zijn wij, de publieke overheden en de bedrijven, die een duurzamere manier van productie en consumptie moeten creëren, die de burger toelaat producten te kiezen waaraan hij behoefte heeft en die zowel duurzamer als sociaal rechtvaardiger zijn", stelt Magnette.

Meest gelezen