"Schrijf eens een verhaal in amper zes woorden": dit zijn de winnaars

In Brussel zijn de komende dagen de winnende teksten van een bijzondere schrijfwedstrijd te zien. "Six word stories" roepen een hele wereld op in nauwelijks zes woorden. De winnaars zijn bekendgemaakt aan de vooravond van het Passa Porta Literatuurfestival.

De Amerikaanse auteur Ernest Hemingway schreef ooit een hartverscheurend verhaal in amper zes woorden: “For sale: baby shoes. Never worn.” Vertaling (in vijf Nederlandse woorden): “Te koop: babyschoentjes. Nooit gedragen.” De "six word story" is sindsdien een literair genre geworden.

De organisatie Creatief Schrijven vzw lanceerde een wedstrijd, samen met het internationaal literatuurhuis Passa Porta. De respons was groot: in een maand tijd stuurden niet minder dan 485 deelnemers 2175 “six word stories” in, vooral in het Nederlands, maar het mocht ook in het Frans of het Engels. 

De jury (Bert Kruismans, Giovanni Baudonck en Simone Atangana Bekono) koos negen winnaars uit: 

·        Ik zit naakt in de koelkast.   (Hanneke Middelburg)

·        Ik heb de tijd leren doden.    (Joke Bosch)

·        La mer n’a plus son bleu.   (Frédérique Bouras)

·        Ik heb alleen een steen verlegd.   (Tom Vanhaverbeke)

·        Ze zwegen, terwijl het water steeg.   (Katrien De Nil)

·        Fish in the sea seeks hook.   (Sophie Whetton)

·        Mijn moeder vroeg me mijn naam.   (Tim Roose)

·        Haar lijf was de enige getuige.   (Dominique Minten)

·        Alle meisjes in Europa kregen borsthaar.   (Rudie Verbunt)

“Dit is een perfecte manier van verhalen vertellen in deze tijd van vluchtige, korte boodschappen en sociale media,” zegt Lien Vanden Bossche van “Creatief schrijven”. De organisatie is aangenaam verrast door het succes van de wedstrijd. “Sommige deelnemers lijken zelfs verslaafd aan de six word story. Eén deelnemer schreef er meer dan 100.”

De winnaars worden vanavond gevierd, bij de start van het Passa Porta Literatuurfestival. Hun zeswoordenverhalen zijn dit weekend ook te zien in de straten van Brussel als zogenoemde “raining poetry”: ze worden met speciale verf op straat aangebracht en zijn enkel leesbaar als het nat is. 

De wedstrijd is afgelopen, maar schrijven kan nog altijd. Dit zijn tips voor wie ook eens wil proberen om een hele wereld op te roepen in amper zes woorden:

Het Passa Porta Festival vindt plaats in Brussel van 28 t.e.m. 31 maart. Op verschillende locaties zijn er lezingen en ontmoetingen met meer dan 100 Belgische en buitenlandse auteurs en kunstenaars. Onder hen de Italiaan Paolo Giordano, de Amerikaan David Vann, de Française Marie Ndiaye, de Duits-Georgische Nino Haratischwili met haar internationale bestseller “Het achtste leven (voor Brilka)”.

De Schotse Ali Smith stelt haar nieuwe roman “Lente” voor en de Britse schrijver Jonathan Coe presenteert wat de eerste brexit-roman wordt genoemd: “Klein Engeland”.

Meest gelezen