Videospeler inladen...

Stijn Vercruysse in rampgebied Mozambique: "Het is nu alle hens aan dek om cholera-epidemie te vermijden"

Bijna twee weken na de verwoestende doortocht van de cycloon Idai draait de hulpverlening in Mozambique op volle toeren. Toch zijn er nog altijd plaatsen in het binnenland waar nog geen hulp is geraakt. Onze journalist ter plaatse Stijn Vercruysse ging mee op zoek naar twee geïsoleerde dorpen, waar overlevenden het al die tijd zonder voedsel en hulpgoederen moesten stellen. Intussen dreigt Mozambique door nóg een ramp te worden getroffen: er is cholera uitgebroken. 

In de zwaar getroffen kuststad Beira in Mozambique is de hulpverlening nu echt goed op gang gekomen, kon Stijn Vercruysse vaststellen in de zwaar geteisterde kuststad Beira. "De verwoesting hier is enorm", zegt hij. "Tachtig procent van de stad is vernield. Maar de mensen doen wel hun best om het leven weer herop te bouwen". 

Maar ook in het binnenland, onder meer in Matarare, in de buurt van de stad Dombé in centraal Mozambique, blijft de humanitaire chaos groot. Daar zijn er nog altijd plaatsen waar de hulp nog niet is geraakt. De ravage in dat gebied is niet zozeer aangericht door de wind, maar vooral door de hevige regen die ermee gepaard ging.

Stijn Vercruysse ging mee op zoek naar verdronken dorpen in Mozambique. Bekijk de reportage in "Terzake":

Videospeler inladen...

In drie dagen kreeg het gebied meer water te slikken dan anders in een heel jaar. Rivieren overstroomden en overspoelden hele dorpen. "Onze landbouwers Ibrahim en Gilles waren plots omsingeld door water", vertelt Kobus Botha, een Zuid-Afrikaanse landeigenaar die in Mozambique een mangoplantage uitbaat. "Een hele gemeenschap verdronk omdat het water van beide kanten kwam."

Eindelijk: de langverwachte helikopter

Omdat officiële hulporganisaties nog altijd niet in het gebied zijn geraakt, zette Botha samen met andere Zuid-Afrikanen zelf een noodhulpoperatie op. Met terreinwagens en boten gingen ze op zoek naar twee dorpen aan de andere kant van de rivier, die sinds de doortocht van Idai onbereikbaar waren. 

Bijna twee weken na de ramp kunnen Botha en zijn team eindelijk hun operatie staken: een verkenningshelikopter van de Verenigde Naties bereikte eindelijk de twee dorpen. "Vanuit de helikopter was geen enkel huis te zien", zegt Stijn Vercruysse. "500 huizen zijn helemaal verdwenen."

Aan de toekomst denk ik niet. Eerst moet ik eten hebben

De inwoners blijken te zijn gevlucht naar de school, het enige gebouw dat nog overeind staat. "We zitten twee weken zonder eten, sinds de dag van de storm", zegt een overlevende. "Aan de toekomst denk ik niet. Eerst moet ik eten hebben."

De Verenigde Naties sturen nu hulp naar het gebied, en ook Artsen Zonder Grenzen en Unicef sturen teams. Het team van de Zuid-Afrikaan Botha en zijn werknemers kan het werk nu overlaten aan professionals. Nu staat hen weer ander werk te doen. "Tachtig procent van mijn werknemers heeft zijn huis verloren", zegt hij. Nu moeten ze beginnen met hun huizen herop te bouwen, en hun levens."

Vechten tegen cholera, en straks tegen honger?

Reddingsoperaties en heropbouw zijn lang niet de enige zorgen van inwoners en hulpverleners in Mozambique. Twee weken na de doortocht van Idai dreigt Mozambique door een nieuwe ramp te worden getroffen.

Omdat veel mensen geen zuiver drinkwater meer hebben, is nu officieel cholera uitgebroken in de al zwaar getroffen kuststad Beira. Cholera is een levensgevaarlijke infectieziekte. Ze wordt veroorzaakt door besmet water te drinken en veroorzaakt diarree en uitdroging. Er is sprake van minstens 200 nieuwe gevallen per dag. 

AFP or licensors

"We drinken het water dat we kunnen vinden, het water van de rivier", zegt een inwoner van het getroffen gebied aan Stijn Vercruysse. Artsen Zonder Grenzen gaat in Beira actief op zoek naar choleragevallen. "Het is nu alle hens aan dek om mensen te vinden die besmet zijn, en om opnieuw proper water te voorzien voor de mensen. Want onderweg naar Beira hebben we gezien welk een enorm gebied nog onder water staat, en hoeveel mensen nog met de voeten in de modder en het water leven". Unicef wil 900.000 mensen zo snel mogelijk vaccineren. 

Heel veel mensen staan nog met de voeten in de modder en het water

Bovendien dreigt ook nog een hongerprobleem, waarschuwt Vercruysse. "Het getroffen gebied is de graanschuur van Mozambique. De akkers zijn overstroomd, enkele weken voor de oogst zou beginnen. We mogen dus ook nog een hongerprobleem verwachten."

Het Consortium 12-12, een samenwerkingsverband van van zeven grote Belgische humanitaire organisaties, zet voorlopig geen grote gezamenlijke actie op poten voor Mozambique. 

Bekijk de bijdrage van Stijn Vercruysse in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

En nog een laatste stand van zaken uit Mozambique, in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen